Colruyt Group sluit succesvol tweede Belgische mosselseizoen af
Colruyt Group viert het einde van het tweede succesvolle mosselseizoen van Zeeboerderij Westdiep, de eerste commerciële zeeboerderij in België. Gelegen voor de kust van Nieuwpoort, werd de installatiewerken van dit ambitieuze project gestart in februari 2022,met als doel duurzame Belgische mosselen te kweken. De eerste oogst vond plaats in de zomer van 2023 en sindsdien zet het bedrijf in op een milieuvriendelijke hangcultuur kweekmethode.
Bij mosselen kweken bestaan er twee belangrijke methoden: de bodemcultuur en de hangcultuur. Bij hangcultuur, de techniek die Colruyt Group toepast, groeien de mosselen op touwstructuren in de waterkolom. Hierdoor bevatten ze minder zand en blijft ook de zeebodem ongestoord tijdens de oogst. De zeeboerderij doet als het ware dienst als Safe-Haven voor zeeleven. Operationeel manager Stijn Van Hoestenberghe licht toe: “Bij hangcultuur is er geen contact tussen de mosselen en de zeebodem waardoor er zich geen zand in de schelp bevindt en de zeebodem niet wordt verstoord”.
Met deze aanpak streeft Colruyt Group niet alleen naar een kwaliteitsvol product, maar ook naar een positieve impact op het milieu. De Belgische hangcultuurmosselen zijn dan ook een schoolvoorbeeld van hoe ecologisch verantwoorde productie samengaat met smaak en kwaliteit.
Een succesvolle oogst en verkoop
Dit jaar oogstte Colruyt Group zo’n 40 ton hangcultuurmosselen, waarvan 25 ton verkoopsklaar werd gemaakt na schoonmaak- en sorteerwerk. Het merendeel van deze oogst, zo’n 65%, werd verkocht via de versmarkt Cru en het bijhorende eethuis Cuit. Daarnaast werden de mosselen voor het eerst aangeboden in een twintigtal Belgische horecazaken via Solucious, de foodservicespecialist van de groep. Gezamenlijk zorgde dit voor een verkoop van 25 ton mosselen, wat neerkomt op ongeveer 25.000 porties klassieke mossel-friet. Klanten konden de Belgische mosselen tot eind september kopen bij Cru of ervan genieten in verschillende restaurants. Voor veel horecazaken was het de eerste keer dat ze Belgische mosselen konden serveren en dit werd bijzonder goed ontvangen.
Cijfers die spreken
Het team van Zeeboerderij Westdiep werkte intensief aan het tweede mosselseizoen. Gedurende 34 oogstdagen haalden ze dagelijks gemiddeld 1.500 kilo mosselen aan land. Op 20 juni, de dag voor de officiële start van het mosselseizoen, werd er zelfs een recordaantal van 2.210 kilo geoogst. Naast de oogst werd er ook gewerkt aan de uitbreiding van de zeeboerderij. Er werden 100 nieuwe mossellijnen geïnstalleerd, waardoor het totale aantal lijnen op 140 komt. Deze lijnen, die net onder het wateroppervlak drijven, worden in de lente voorzien van mosseltouwen waar het mosselzaad zich kan hechten. Dit belooft een nog grotere oogst voor de komende seizoenen. De grootste mossel die deze zomer werd gevangen, was maar liefst 11 centimeter groot. Belgische mosselen staan bekend om hun goed gevulde schelp, en de gelukkige die deze gigant op zijn bord kreeg, had een bijzondere ervaring.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier