Een brug slaan tussen de Belgische en de Britse bierwereld. Dat is wat brouwerij Skollmann, gevestigd in Sanapolis in Sijsele bij Damme, wil doen tijdens een ‘beer talk’ met gerenommeerde bierkenners. “Brits bier is zoveel meer dan de fletse, lauwe pils zonder schuim”, zegt brouwer Tom Heirman.
Op vrijdagavond 24 oktober organiseert brouwerij Skollmann, het geesteskind van de uit Maldegem afkomstige vrienden Tom Heirman en Jonas Schollaert, een zogenaamde ‘beer talk’, waarbij op zoek gegaan wordt naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de Britse en de Belgische bieren en biercultuur.
Skollmann werd bijna zes jaar geleden opgericht met eerste proefbrouwsels in de garage van Jonas in Maldegem, waarna er voor het meer professioneel brouwen van hun recepturen werd uitgeweken naar een externe brouwerij. Het was dus eerst een bierfirma, maar sinds 2023 mogen Jonas en Tom zich een echte brouwerij noemen. In dat jaar plaatsten ze een brouwinstallatie in de site Sanapolis, het voormalige Elisabethziekenhuis in Sijsele.
“Daar hebben we alle ruimte die we nodig hebben en we hebben er ook een bar om gasten te ontvangen en evenementen te organiseren. Zoals deze ‘beer talk’ dus, waarbij we de brug willen slaan tussen Belgische en Britse buren”, legt Tom Heirman uit. “Het idee is gegroeid doordat we zelf eens zo’n beer talk met ook proefsessies hebben bijgewoond bij brouwerij Bourgognes des Flandres.”
Zes bierstijlen
“Tijdens de beer talk zullen we met een panel van gerenommeerde zythologen zes verschillende bierstijlen bespreken. Katie Van de Weghe, die nog zelf heeft gebrouwen bij Bourgogne des Flandres en lesgeefster zythologie is bij Syntra West, zal de Belgische bieren toelichten, terwijl de Brit Paul Davies, die al jarenlang bierreizen organiseert en in jury’s van bierwedstrijden zetelt, de Britse kant voor zijn rekening neem”, gaat Tom verder. “Uiteraard wisselen ze ook hun ervaringen uit. Ben Caussyn, ook een vermaard zytholoog en biersommelier, zal het panelgesprek presenteren en modereren. We willen onder meer ook duidelijk maken dat de Britse biercultuur ook wel rijk is en voor veel meer staat dan fletse, lauwe pils zonder schuim.”
Info en inschrijvingen: www.facebook.com/skollmannBrewery.