Blueberry Hill viert met afsluitweekend ‘Final Battle’ het einde van hun Kortrijks avonturensportcentrum

Ward Ghekiere, Jolan Nemegeer en uitbater Koen Demuynck © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Na 35 jaar sluit Blueberry Hill, een monument in Kortrijk, zijn deuren. “Maar we sluiten niet af zonder een knal. We willen graag samen met jullie deze bijzondere tijd vieren. En niet zomaar een feest, maar een heel weekend op 4 en 5 mei: Final Battle @ Blueberry Hill. Zowel op zaterdag als zondag organiseren we allerlei activiteiten voor jong en oud, inclusief een wedstrijd, lekker eten, drinken en nog veel meer.”

Al sinds 2018 was bekend dat Blueberry Hill zou verhuizen naar een nieuwe locatie. Het avonturensportcentrum aan de Oudenaardsesteenweg moet plaatsmaken voor een grootschaliger vastgoedproject. In 2022 kocht AV Bouw het pand om te transformeren tot een collectief woonproject met 18 nieuwe appartementen en een commerciële ruimte op begane grond. Het vastgoedproject richt zich voornamelijk op jonge alleenstaanden en gezinnen. En met die plannen komt binnenkort een eind aan een vaste waarde in het Kortrijkse landschap.

“Normaalgezien moeten we eind mei buiten en wordt het bestaande hoofdvolume binnenin volledig gesloopt. De laatste les jeugdwerking gaat door op 19 mei. We maken de komende weken mensen warm om het aanbod in Black Box Boulder op de Pottelberg te verkennen aangezien we volgend seizoen uitsluitend bouldersport kunnen aanbieden”, zegt freelance animator en begeleider Ward Ghekiere (45). De nieuwe site op Transfo Zwevegem opent pas in april 2025.

“Maar boulderen is natuurlijk iets anders dan lengteklimmen”, vult clubverantwoordelijke Jolan Nemegeer (24) aan. “Dus volgend seizoen betekent ook afscheid van een deel van de community voor een jaar, maar we zijn wel van plan om zaken te organiseren op Transfo, zoals een film of drink, om mensen nog warm en dicht te houden.”

“We maken de komende weken mensen warm om het aanbod in Black Box Boulder op de Pottelberg te verkennen aangezien we volgend seizoen uitsluitend bouldersport kunnen aanbieden” – Ward Ghekiere

Jolan ontdekte Blueberry Hill als negenjarige tijdens één van de vele vakantiekampen en sportdagen. Van 2016 tot 2022 werkte hij er als jobstudent en ging er in zijn vrije tijd vaak klimmen. “Na 15 jaar is het toch wel emotioneel. Deze periode wordt gekenmerkt door veel laatste keren. Het is pure nostalgie die wegvalt. We waren niet het grootste, maar wel het gezelligste avonturensportcentrum met een huiselijke sfeer. Echt een familiegevoel, een community, waar iedereen elkaar kent. Uitbater Koen is ook zo betrokken en weet de naam van alle vaste klimmers”, zegt Jolan.

“Zelfs tot ver buiten de regio kwamen mensen naar hier. De indoor klimzaal tot 15 meter hoogte was fenomenaal in 1989, we waren één van de eerste in Europa. Doorheen de jaren werden de activiteiten uitgebreid met een commandoparcours, boogschieten, speleo, via ferrata en een deathride van 30 meter. Op jaarbasis ontvangt Blueberry Hill zo’n 40.000 bezoekers”, vertelt Ward.

Blueberry Hill in de beginjaren
Blueberry Hill in de beginjaren © MD

In Zwevegem verandert de naam van het avonturensportcentrum naar Transfo Climbing met een oppervlakte van 6.000 m², zes keer zo groot dan de huidige locatie. “Het enige wat meegaat van Blueberry Hill is een deel touwen en klimgrepen, de rest is niet meer bruikbaar op de nieuwe locatie. We gaan met de grotere klimzaal van 20 touwen naar 60, goed voor 150 routes. Buiten komt er een outdoor boulder, outdoor fitness en een grasplein met slackline. Ook een cafetaria met ruim terras en een polyvalente zaal van 125 m²”, zegt Jolan.

“Het afscheid is tweeledig”, zegt uitbater Koen Demuynck die Blueberry Hill in 2016 overnam. “Het is een geschiedenis die sluit, maar we zaten op ons maximum. We stoppen op een hoogtepunt. Het had ook geen zin om hier verder te investeren. De kosten liepen te hoog op, we kunnen niet naar buiten en er is geen parking.”

Het totale kostplaatje van Transfo Climbing komt neer op zo’n 2.100.000 miljoen euro. “Naast de subsidie van Sport Vlaanderen, de inbreng van de vennoten en een serieuze lening, kunnen we nog wat hulp gebruiken. Met een crowdlendingcampagne hopen we nog 300.000 euro in te zamelen. Wie 5.000 euro leent aan Transfo Climbing wordt over acht jaar, elk jaar terugbetaald en verdient daarop 1.000 euro. Als de winwinlening lukt, kunnen we alles erop en eraan realiseren.” Meer informatie op transfoclimbing.be.

The ‘Final Battle’ van Blueberry Hill is open voor iedereen. Op 4 en 5 mei ben je er welkom om voor de laatste keer al hun activiteiten te beleven. Schrijf je in voor jouw tijdsslot naar keuze via deze link. Meer informatie op finalbattleblueberryhill.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier