Voor Thierry Ghiesmans (60) is de tijd rijp om te stoppen met zijn bloemenzaak op de hoek van de Oudenaardsesteenweg en de Verriestlaan. 40 jaar lang kon je op deze plaats terecht voor bloemen en planten voor alle gelegenheden. “Van geboorte tot sterfbed, je wordt bij alle belangrijke momenten in het leven betrokken.” Zaterdag 27 juli is de laatste openingsdag.
Via de ouders van vriend Peter Tytgat maakte Thierry kennis met de stiel. “Vooral het artisanale en het artikel bloemen spraken me aan. Een attentie die iets betekent.” Samen met Mieke Desseyn opende het trio Bloemen Blush. Vijf jaar vormden ze een team voor ze een andere weg kozen en Thierry alleen verder ging met eigen personeel. “Velen bleven voor lange periodes aan boord, tot wel 18 jaar.”
“Een bloemenzaak bevat veel facetten. Het is een intens beroep, met onder meer atelierwerk, klanten bijstaan en leveringen, maar ik heb het altijd graag gedaan. Mijn interesse werd steeds aangescherpt. Aangezien het seizoenartikelen zijn, verandert mijn aanbod constant. Geen gewenning of verveling, er is altijd iets nieuws. Daarnaast brengen feestdagen ook variatie in het thema van de bloemstukken. In het begin combineerden we ons bloemwerk ook met decoratiestukken, maar dat heb ik de laatste tien jaar afgebouwd. Er zijn genoeg spelers op de markt die puur daarop werken, maar het was ook een leuke fase.”
“Aangezien het seizoenartikelen zijn, verandert mijn aanbod constant. Geen gewenning of verveling, er is altijd iets nieuws”
In 40 jaar tijd heeft Thierry drie generaties meegemaakt net als verschillende trends in de bloemensector, zoals vrouwen die steeds vaker ook bloemen geven aan mannen. “Mensen kopen in onze winkel minder bloemen voor thuis, die vind je overal tegenwoordig, maar als attentie of cadeau blijft een sterke factor. Opvallend was de overgang naar snijbloemen. Ook zien we verschillende fases in kleuren. Bijvoorbeeld voor corona kochten mensen veel witte bloemen, na corona werd het kleurrijker. Dat is waarschijnlijk iets psychologisch. Bloemen en alles wat kleur brengt zijn goed voor de moraal.”
“Ook zien we verschillende fases in kleuren. Bijvoorbeeld voor corona kochten mensen veel witte bloemen, na corona werd het kleurrijker”
Als tuinliefhebber blijven bloemen binnen Thierry zijn bereik, maar hij zal vooral de voldoening missen van de dankbaarheid. “Een bloemetje verkopen kan iedereen, maar met mijn luisterend oor en inlevingsvermogen – en soms wat geduld – kon ik steeds met iets moois voor de dag komen, naar wens van de klant. De stress kan ik wel kwijt (lacht).”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier