Enkele traantjes bij personeel en klanten maandag 15 juli, de laatste dag van Patisserie Courcelles in de Doorniksestraat in Kortrijk. Na bijna 37 jaar sluit de warme bakker, een vaste waarde in het stadscentrum, de deuren. “Veel mensen komen voor een laatste keer. Ze stonden zelfs tot ver buiten aan te schuiven afgelopen weekend. Dat apprecieer ik enorm”, zegt zaakvoerder Valérie Demey (55).
Patisserie Courcelles heeft er een uitzonderlijk drukke week opzitten, en vandaag is dat niet anders. “We dachten uit te bollen, maar veel klanten – zelfs uit Izegem, Oudenaarde en Gent – komen speciaal nog eens naar hier voor het gedaan is. Sommigen laten zelfs traantjes. Ze vinden het jammer dat de zaak stopt, maar begrijpen allemaal wel de keuze.” Toen de mogelijkheid zich voordeed om het volledige gebouw te verkopen, zijn Yves Courcelles (58) en Valérie op de opportuniteit gesprongen.
Groot traktaat
“We zijn een gevestigde waarde die wegvalt en dat heb ik zelf niet altijd beseft. We zijn niet gewoon een buurtbakker, ook veel mensen van buiten Kortrijk komen in onze stad bijvoorbeeld winkelen en springen eens binnen voor een taartje of een melocake. Het is toch een mooi eerbetoon en erkenning dat veel klanten de moeite doen om nog eens langs te komen. We trakteerden met mini-éclair, -croissant en -suisse. Allemaal op. Gezien de drukte en de komende verhuis, besef ik nog niet dat het gedaan is, dat zal waarschijnlijk pas voor het najaar zijn. Wat ik hierna zal doen, weet ik niet. Maar ik heb me al ingeschreven voor de Spaanse les”, lacht Valérie.
Ook vaste klant Vera Vermeulen (56) zal haar geliefde patisserie hard missen en bestelt voor een laatste keer met tranen in de ogen haar kleine boerewitjes. “Ik moet geen brood hebben van elders. Ook mijn kleinkinderen eten het heel graag. Ik versta de keuze, maar we vinden het spijtig. Hier kwam je niet enkel om brood, je vond er ook een babbel met het personeel en kon onnozel doen. Er hangt hier echt een fijne sfeer. Weer een goede zaak die verdwijnt in Kortrijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier