Bakkerij Petris uit Wenduine krijgt label 100% West-Vlaams: “We werken met grondstoffen die uitsluitend van eigen bodem komen”

Tristan en Peter Liekens van bakkerij Petris in Wenduine. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Na een geslaagde tweede deelname aan het culinair event Kok@Zee mocht bakkerij Petris uit Wenduine het kwaliteitslabel ‘100% West-Vlaams’ op zak steken. “Het label betekent voor ons wel wat: we drukken onze naam in West-Vlaanderen, met grondstoffen die uitsluitend van eigen bodem komen”, zegt zaakvoerder Tristan van bakkerij Petris.

De nieuwe labels werden bekrachtigd tijdens de laatste erkenningscommissie streekproducten van de POM West-Vlaanderen, en de raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro). Het gaat om zeven gepassioneerde producenten die stuk voor stuk kwaliteitsvolle en vooral 100% West-Vlaamse producten aanbieden, die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden. Deze erkenningen onderstrepen de rijke culinaire traditie van West-Vlaanderen en benadrukken tevens het vakmanschap en de toewijding van lokale producenten.

Zeebroodje en Wenduinse Vollaard

Bakkerij Petris in Wenduine, geleid door vader Peter en zoon Tristan Liekens, creëert bijzondere bakkerijproducten zoals het pas erkende Zeebroodje en de Wenduinse Vollaard. “Het label betekent toch wel veel voor ons. Hiermee drukken we onze naam in West-Vlaanderen, met producten van onszelf die een bepaalde specialiteit bezitten. We gebruiken voor deze twee producten – het Zeebroodje en de Vollaard – ook alleen maar grondstoffen die recht uit West-Vlaanderen komen. Alles dat hier binnenkomt en buitengaat is van eigen bodem”, aldus Tristan Liekens.

Het Zeebroodje ontwikkelde hij samen met ‘seaweedchef’ Donald Deschagt van restaurant Le Homard et la Moule. “Dit heeft enorm veel succes, en is seizoensgebonden. De ontstaansgeschiedenis van de Vollaard draait dan weer rond Sinterklaas. Het is een soort koekenbroodje in het klein, gemaakt van sandwichdeeg. Beide producten zijn uniek”, klinkt het.

Bakkerij Petris nam in ‘20 haar intrek in het Molenaarshuys in Wenduine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier