Bakkerij Amande langs de Meenseheirweg bestaat tien jaar. Die verjaardag viert zaakvoerder Mathieu Bucsàn op 1 september met een opendeurnamiddag. “Wie over de vloer komt, komt te weten waarom desembrood mijn favoriet is, maar proeft ook van ander lekkers dat binnenkort in de bakkerij wordt verkocht.”
Tien jaar geleden nam Mathieu Bucsàn de toenmalige bakkerij van Kris Goegebeur langs de Meensheirweg over. “We voerden zes maanden verbouwingswerken door en doopten de bakkerij om tot Amande”, aldus Mathieu, die na zeven jaar bakkerij in Ter Groene Poorte eerst op verschillende plaatsen ervaring opdeed met het oog op zijn eigen grote droom te realiseren. “We zijn erin geslaagd om hier onmiddellijk een eigen verhaal te schrijven. Bakkerij Amande heeft een trouw cliënteel en verschillende van onze specialiteiten worden erg gesmaakt.”
Zo komen klanten vaak over de vloer voor de Javataarten van Mathieu, maar ook de desembroden zijn erg populair. “Ik vind desembroden gewoon erg lekker. Er zit veel meer smaak in dan in een gewoon brood en het is ook beter verteerbaar. Anderzijds palmt het maken van dergelijke broden meer tijd in. Dat vind ik niet erg, ik hou van het ambachtelijke.”
Nieuwe plannen
Om de tiende verjaardag van Bakkerij Amande in de kijker te zetten, organiseert Mathieu op zondag 1 september een Open Atelier. Van 14 tot 17 uur zijn geïnteresseerden welkom om een kijkje te komen nemen achter de schermen. “Zo geef ik bijvoorbeeld een uiteenzetting over mijn favoriete desembrood, maar trakteren we de klanten ook op verschillende proevertjes.”
Zo zorgt de patissier van bakkerij Amande voor verschillende lekkere taartjes, maar kunnen klanten ook nippen van één van de drie likeuren die Mathieu straks in de winkel verkoopt. “Een uit de hand gelopen hobby. Naast brood, taartjes en koeken bieden we in de winkel onder andere al kaas en zelfgemaakte slaatjes aan. Daar komen straks ook de likeuren bij.” Ondertussen broedt Mathieu ook al op nieuwe plannen. “Zo ben ik momenteel ook volop bezig met het brouwen van een eigen biertje.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier