Amber Claeys uit Moerkerke wint Future Proef Award

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Nadat de Moerkerkse Amber Claeys (21) enkele weken geleden al hoge ogen gooide met haar nominatie voor de Future Proef Awards, bereikt er ons nog mooier nieuws: met haar eindproef over ‘groene begraafplaatsen’ won ze ook effectief de award. Amber studeerde af als bachelor Groenmanagement aan de PXL hogeschool in Hasselt.

Met de Future Proef Award – toegekend door de Vlaamse overheid en de hogere onderwijsinstellingen – worden eindwerken beloond die bijdragen aan een duurzame toekomst. Amber schreef haar eindwerk over het vergroenen, duurzamer, aantrekkelijker en meer polyvalent maken van begraafplaatsen. Op haar stageplaats bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren kreeg ze alle ruimte om hiervoor heel wat veldwerk te ondernemen.

“In een aantal gemeenten in die regio heb ik maar liefst 61 begraafplaatsen geïnventariseerd”, liet Amber ons eerder al weten. “Ik zag dat ze erg ‘versteend’ waren en dus weinig groen bevatten, waardoor ze nog heel veel potentieel tot verbetering hadden.”

“Natuurlijk ben ik heel erg vereerd dat ik heb gewonnen op deze eerste editie van de Future Proef Award”, zegt Amber. “De jury liet weten dat ik mijn overwinning te danken heb aan de ruime aanpak van mijn onderzoek, het betrekken van veel verschillende partners, veel gesprekken en een variatie aan terreinwerk. En de kers op de taart is de brochure naar overheden: een heel erg toegankelijke leidraad.”

De overwinning staat uiteraard mooi op haar CV maar Amber, die nu werkt als groenmanager bij de Vlaamse overheid, wint er ook nog eens een geldprijs van 1.750 euro mee. “Dat bedrag mag ik besteden naar believen maar ik doe naast mijn job nog de studie ‘groenerfgoed’ en daar komen ook wel kosten bij”, geeft Amber nog mee. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier