Binnenkort nog maar één geldautomaat in heel Bredene? “Voor veel oudere mensen is dit gewoon niet haalbaar”

Lars Cattrijsse en schepen Alain Lynneel bij het voormalige ING-kantoor in Bredene Sas. © PM
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Tegen eind dit jaar blijft er volgens de gemeente Bredene maar één bankautomaat over op het grondgebied van de kustgemeente. Er werd een neutrale bankautomaat van Batopin in de Kapelstraat geïnstalleerd waardoor alle bankautomaten van de andere grootbanken in de gemeente gesloten worden. Tot grote ergernis van de gemeente zelf.

In Bredene Sas sloot in 2020 het ING-filiaal in de Nukkerstraat. Sindsdien kunnen de Sassenaars in hun wijk geen cash meer uit de muur halen. Vooral voor de oudere inwoners in de wijk die nog niet mee zijn met de digitale toepassingen is dat een probleem. Het gemeentebestuur probeerde daarom om opnieuw een bankautomaat naar de wijk te krijgen. Een van de mogelijke opties was Bredene Shoppingcenter.

Niet haalbaar

Batopin, een initiatief van de grootbanken met zogenaamde neutrale geldautomaten, die niet noodzakelijk aan een bankkantoor verbonden zijn, koos er echter voor om een automaat te plaatsen in de Kapelstraat in Bredene Duinen. “Als gevolg zullen alle bankkantoren in de gemeente hun bankautomaat moeten sluiten. Het gaat om de geldautomaat van Belfius in de Kapelstraat, die van KBC in het dorp en van BNP Paribas Fortis op het Centrumplein. De automaat van AXA in de Driftweg blijft wel geopend, maar die ligt vlak bij het nieuwe CASH-punt van Batopin”, licht schepen Alain Lynneel toe.

“Je kan toch niet verwachten dat oudere mensen nog een smartphone kopen om te kunnen betalen met Payconiq?”

In plaats van een extra automaat zullen er dus meer verdwijnen tegen eind dit jaar. Dit tot groot ongenoegen van de gemeente zelf.

“Batopin rekent dat er één bankautomaat moet zijn per 5 kilometer, maar voor veel oudere mensen is dat gewoon niet haalbaar. Voor hen is zo’n automaat essentieel om geld te kunnen afhalen. Je kan toch niet verwachten dat deze mensen nog een smartphone kopen om te kunnen betalen met Payconiq? In veel zaken is cash het enige alternatief. Hoe moeten de inwoners van Bredene Sas nu tot aan de Kapelstraat geraken om geld af te halen? Er is zelfs geen rechtstreekse lijn met het openbaar vervoer. Ze zouden al de bus moeten nemen richting Oostende en met de tram terugkeren richting Bredene Duinen. Dat is toch niet normaal”, zegt Lars Cattrijsse van Vooruit.

Petities

Het gemeentebestuur heeft Batopin al gevraagd om ook in Bredene-Dorp of Bredene-Sas Bancontact CASH-punten te voorzien. Uit het antwoord blijkt echter dat ze hier niet willen op ingaan. Ze verwijzen daarvoor naar het aantal geldopnemingen dat gedaan wordt per bank. De cijfers in Bredene Sas zijn ontoereikend voor hen, gezien de aanzienlijke investering die vereist is om een dergelijk systeem op te zetten en te beheren. Daarnaast is het voor hen belangrijk om aanwezig te zijn daar waar mensen sowieso heengaan in hun dagelijkse leven: shopping, vrijetijdsbesteding… Men kan dus niet elke kern van een automaat voorzien, maar men rekent ook op digitale alternatieven. “In Bredene Duinen zal waarschijnlijk wel meer geld afgehaald worden door de aanwezigheid van toeristen, maar daar hebben onze inwoners niets aan”, zegt Cattrijsse nog. “We hebben daarom een petitie opgesteld die zowel kan ingevuld worden, maar we leggen er ook in de handelszaken in de buurt.”

Ook Vlaams Belang kant zich tegen de plannen en startte ondertussen een petitie op. “Het is ons doel om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en vervolgens de petitie op te sturen naar alle banken, zowel regionale kantoren als hoofdkantoren. De persoonlijke dienstverlening van de banken verschraalt steeds verder”, zegt gemeenteraadslid Jordy Jacobs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier