Bakkerij Carrein in Beselare staat te koop: “We zullen babbels en sociale contacten missen”

Carlos Carrein en echtgenote Carine Lecointre in hun bakkerij. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Bakkerij Carrein uit de Wervikstraat in Beselare bij Zonnebeke stopt ermee. In het weekend van 24 en 25 februari gaat de bakkerij na meer dan honderd jaar definitief dicht. “We zijn de mensen dankbaar voor het jarenlange vertrouwen”, klinkt het bij het bakkerskoppel.

Bakkerij Carrein, met bakker Carlos (63) en echtgenote Carine Lecointre (64), was decennialang een begrip in Beselare en ver erbuiten. Ter plaatse en in de regio smulden ze van onder andere de merveilleux, progrès en andere taarten afkomstig van de Beselaarse bakkerij. Carlos was de derde generatie van het bakkersgeslacht Carrein in de heksenparochie.

Van vader geleerd

Het verhaal startte toen grootvader Oscar Carrein in 1921 begon als bakker. Toen verliep alles nog zuiver ambachtelijk. De bakkerij was gevestigd in de Dadizelestraat maar verhuisde in 1926 naar de Wervikstraat, waar ze nu nog altijd staat. Na grootvader Oscar kwam Carlos zijn vader Henri. “Van kleins af werd ik bij het bakken betrokken. Ik leerde veel van mijn vader, daarbij kwamen ook nog mijn studies aan Ter Groene Poorte in Brugge”, vertelt Carlos. “Ik heb veel hulp gehad van mijn vader, die in 2010 overleed.”

Broodronde

“Doorheen de tijd is de smaak van de mensen veel veranderd. Vroeger kochten ze bruin of wit brood, maar de voorbije jaren zijn er heel wat soorten brood bijgekomen en ook het aanbod koeken en taarten werd uitgebreid”, aldus Carlos. “We hebben altijd gestreefd naar kwaliteit. Dat heb ik van thuis uit meegekregen. Dat kan alleen maar door goede grondstoffen te gebruiken.”

Tot bijna op het einde had Carlos nog een broodronde, wat uniek is in de huidige bakkerswereld. “Ik deed dat graag. Zo leerde ik de mensen kennen in soms heel andere omstandigheden. Bij bepaalde families ging ik zelfs al bij de derde generatie over de vloer.”

“Het is jammer dat er zoveel warme bakkers verdwijnen”

Het laatste weekend van februari zetten Carine en Carlos een punt achter hun actieve loopbaan. “We zullen het missen, vooral de sociale contacten en de leuke babbeltjes”, klinkt het. “Ook de liefde voor het ambacht. Jammer dat er zoveel warme bakkers verdwijnen. We zijn de mensen dankbaar voor het jarenlange vertrouwen. Tevreden klanten maakten ook ons blij.”

De bakkerij staat nu te koop. Carlos en Carine hopen dat er een nieuwe bakkerij komt, maar de kans is klein. Zelf verlaten ze Beselare en gaan ze in Wevelgem wonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier