Accent Business Park krijgt nieuwe toren van 57 meter

De nieuwe kantoortoren meet 57 meter hoog, samen met een ondergrondse parkeergarage met 108 plaatsen en een extra bovengronds parkeergebouw voor 385 voertuigen. © gf
Philippe Verhaest

Het Accent Business Park breidt verder uit. Projectontwikkelaar Steenoven en de Cennini Holding van de familie Claeys plannen een nieuwe kantoortoren van 57 meter hoog, samen met een ondergrondse parkeergarage met 108 plaatsen en een extra bovengronds parkeergebouw voor 385 voertuigen. Het stadsbestuur buigt zich eind november over de vergunningsaanvraag en midden volgend jaar moeten de bouwwerken starten.

Het nieuwe bouwproject is een initiatief van Accent Offices, een joint venture tussen projectontwikkelaar Steenoven en de Cennini Holding van de familie Claeys. “De nieuwe kantoortoren zal dertien verdiepingen tellen en moet een volwaardige toegangspoort tot het Accent Business Park worden”, verduidelijkt Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven. “Tegelijk moet het nieuwe gebouw een landmark voor de directe omgeving worden.”

De 57 meter hoge toren zal dertien bouwlagen tellen en in totaal 14.500 vierkante meter kantoorruimte herbergen, met aanpalend een parkeergebouw van drie verdiepingen. Goed voor 385 parkeerplaatsen. “Bovendien wordt dit ook het eerste kantoorgebouw in onze provincie dat het prestigieuze BREAAM Excellent-certificaat zal behalen.”

Groen binnenplein

Het nieuwe project zorgt voor een meer duurzame invulling dan het oorspronkelijke masterplan dat van de jaren negentig dateert. Toen werd nog over het Manhattanproject gesproken en waren er plannen om de volledige oksel van de E403 met kantoorgebouwen in te vullen. “Dat initiële masterplan ging uit van een ontwikkeling van 72.000 vierkante meter en voorzag een zeer hoge densiteit en weinig open ruimte en belevingswaarde voor de gebruikers”, vervolgt Bart Vanderdonckt. “Samen met het Roeselaarse architectenbureau B2AI hebben we het masterplan nu aangepast én verbeterd.”

Nu al herbergt Accent Business Park vijftig bedrijven en ruim duizend werknemers, maar de vraag blijft stijgen

“We gaan voor een duurzame ontwikkeling met veel aandacht voor de huidige maatschappelijke evolutie en tendensen. We zetten in op kwaliteit, groene open ruimtes, veel lichtinval, vergezichten en belevingswaarde. Daardoor zullen we minder bouwen en wordt de hoogste densiteit niet meer in het centrale deel van de site ontwikkeld, maar aan de ingang. De totale ontwikkeling van het Accent Business Park wordt zo teruggebracht op 58.000 vierkante meter. Deze nieuwe toren vormt het sluitstuk van de uitbouw van de site.”

(Lees verder onder de foto)

Het Accent Business Park zoals we het vandaag kennen, gezien vanop de toren van Skyline Communications. Straks krijgt de site een extra toren.
Het Accent Business Park zoals we het vandaag kennen, gezien vanop de toren van Skyline Communications. Straks krijgt de site een extra toren.© fm

“De nieuwe gebouwen zullen rond een open en groen binnenplein met elkaar schakelen. Dat binnenplein moet als groene ontmoetingsplek tegengewicht bieden aan de bebouwde randen.”

De motivatie om een nieuwe kantoortoren te bouwen, is eenvoudig, zegt Bart Vanderdonckt. “Door zijn bereikbare locatie, duurzame gebouwen en attractieve werkomgeving is het Accent Business Park een economisch succes. Nu zijn er al vijftig bedrijven te vinden, goed voor ruim 1.000 werknemers. De laatste tien jaar ligt de bezetting constant boven de 95 procent, maar de vraag naar bijkomende goed gelegen kantoorruimte dringt zich verder op. De nieuwe dynamiek rond AZ Delta en de war on talent spelen daar een grote rol in. Wij staan borg voor een nieuw state-of-the-art project.” De omgevingsaanleg zal door Buro Bossaert uit Moorslede verzorgd worden.

Vlot verkeer

Ook de verkeersafwikkeling wordt van dichtbij bekeken. “Sinds de aanleg van het nieuwe A3-knooppunt verloopt de mobiliteit aan de toegangspoort van Roeselare vlotter dan ooit”, benadrukt Bart Vanderdonckt. “De nieuwe projectontwikkeling zal deze lijn doortrekken op het Accent Business Park, waar we de verkeersstromen zullen optimaliseren. Zo voorzien we een ondergrondse parking voor 108 wagens en komt er een groen parkeergebouw met 385 plaatsen, maar we plannen ook een overdekte fietsparking en er komt een bushalte. De toegang tot de nieuwe parkeerfaciliteiten zal in het verlengde liggen van de ingang van het Park, wat de bestaande circulatie op de site sterk zal vereenvoudigen.”

Ook duurzaamheid speelt een grote rol in het project en daarom willen we het BREEAM Excellent-certificaat binnenhalen. “Dit is een wereldwijd certificatiesysteem om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen”, klinkt het. “Het Excellent-certificaat garandeert de duurzaamheid van het gebouw op negen verschillende parameters. Voor verwarming en koeling werken we met geothermietechnologie en gebruiken we de temperatuur vanop ongeveer honderd meter diepte om het gebouw te koelen en te verwarmen. We installeren ook overal zogenaamde klimaatplafonds om een gezonde leefomgeving te creëren en een centrale stookplaats moet ons toelaten om economische én ecologischer energie te produceren.”

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 5 september. Eind november neemt het schepencollege van de stad Roeselare een beslissing omtrent de vergunningsaanvraag. “Als alles volgens plan verloopt, willen we midden 2020 met de bouwwerken starten. Die zullen zo’, 2,5 jaar in beslag nemen.”

De nieuwe kantoortoren wordt meteen het hoogste gebouw langs de E403. Aan de andere kant van de autosnelweg, op Izegems grondgebied, nam Skyline Communications in juni nog een tweede toren van vijftig meter hoog en twaalf bouwlagen in gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier