Zomers kerstdorp voor 45ste Paulusfeesten

De Paulusfeesten waren deze week in volle opbouw. Op de achtergrond zien we al wat kerstversiering opduiken. © MF
Redactie KW

Donderdagavond gaat in Oostende de 45ste editie van de Paulusfeesten van start.

Bij elke jubileumeditie brengt de organisatie van de Paulusfeesten een zomers kerstverhaal. Hiermee grijpen de organisatoren terug naar de ontstaansgeschiedenis van het populairste stadsfeest van de kust. De Paulusfeesten tekenden de voorbij decennia voor opvallende stunts. Zo lieten de organisatoren het vijf jaar geleden sneeuwen in de zomer op Pier en Pol tijdens de dolle kerstparty. Voor de 45ste editie slagen de organisatoren er opnieuw om de blikvanger van de maand augustus in Oostende te zijn.

Kerstdorp in de zomer

“Dit jaar vestigt Paulusfeesten een nooit gezien kerstrecord. Geen enkel evenement heeft ooit zoveel kerstdecoratie en kerstsfeer gebruikt om een echt kerstdorp in de zomer neer te zetten. Onze decoratie- en logistieke ploegen hebben kosten noch moeite gespaard om grote en opvallende kerstdecoratiestukken te integreren op onze pleinen. We gebruiken onder andere drie vrachtwagens vol met kerstverlichting en een lading echte kerstbomen. Op de kop van het Sint-Petrus en Paulusplein wordt een ‘bierstube’ gebouwd die meteen in het oog zal springen bij de talrijke passanten op de Visserskaai”, klinkt het.

“Op de plaats waar Bar Petit Paris stond komt dit jaar Bar Après Ski. Tijdens de openluchtfuif met dj Lotto en après-skikoning Günther D worden 1.600 kerstmutsen uitgedeeld aan de bezoekers. Uniek is ook dat de Oostendenaars meebouwen aan de decoratie op onze pleinen. Tientallen inwoners hebben spontaan kerstdecoratie gedoneerd. Die decoratie zal vooral de kramen en de drankstanden aankleden. Bruikbare kerstversiering mag nog altijd afgegeven worden in de grote tent op Pier en Pol. Dit is een belangrijke vorm van participatie van de inwoners”, aldus Mario Panesi.

Paulusfeesten kleuren op en top Oostends

Dat de Paulusfeesten een grote verbondenheid hebben met het sociaal en cultureel leven in Oostende, komt steeds nadrukkelijker naar voor in het feestprogramma. De organisatie stippelt een route 8400 uit: één op drie van alle acts op de Paulusfeesten is Oostends in de ruime zin van het woord.

De Paulusfeesten brengen elk jaar veel volk op de been.
De Paulusfeesten brengen elk jaar veel volk op de been.© MF

“We zijn het evenement bij uitstek in Oostende dat lokale artiesten doelbewust een podium biedt. Jaarlijks zien we nieuwe Oostendse acts opkomen en andere beginnende groepen – al dan niet van weleer – letterlijk groeien op de Paulusfeesten. Op dag één al wordt het onder andere uitkijken naar de Oostende hiphop van Kleine Sanders, die een Paulusfeestennummer lanceerde, en Shore Shot. De typische Oostendse vaste waarden die de Paulusfeesten karakteriseren zullen niet ontbreken in het programma: de Entree-avond met Oostendse dj’s B Kay en DiMaro op zondag 13 augustus, de spelersvoorstelling van KV Oostende, Coast Big Band, het meezingfeest Oostende Zingt of de party van de populaire Oostendse dj Moustache op het Pauluspleintje op dinsdag 15 augustus. Op de laatste dag maken we ons op voor een Oostendse apotheose met Seagulls, East End Rock, Willy Willy en Arno op woensdag 16 augustus”, licht organisator Mario Panesi toe.

Geen kerst zonder profijtkaarten

“De profijtkaarten zijn onze Pauluskerstkaarten. Het is een kleinood dat je kan delen met familie en vrienden op de Paulusfeesten. Koop nog snel je profijtkaarten in een van de verkooppunten in Oostende voor de start van het meest opvallende kerstfeest ooit”,geeft Mario Panesi nog mee.

(MF)