Zo zag Lichtervelde eruit in 1770: heemkundige kring vindt eeuwenoude kaart op veiling

De manuscriptkaart geeft een beeld van hoe Lichtervelde er rond 1770 uitzag. © gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De heemkundige kring van Lichtervelde kon een bijzonder stuk op de kop tikken: een handgetekende kaart van het dorp, zoals het er uitzag eind 18de eeuw. “De kaart is nu terug waar ze thuishoort: in Lichtervelde.”

Pagus de Lichtervelde, staat onderaan op een bijzonder document dat de heemkundige kring van Lichtervelde onlangs op een veiling kon kopen. Vrij vertaald: het dorp Lichtervelde. Het gaat om een zogenaamde manuscriptkaart: een handgetekende kaart waarvan slechts één exemplaar bestaat.

“Om te weten hoe een gemeente er vroeger uitzag, voor het ontstaan van de fotografie, zijn we aangewezen op beschrijvingen en kaarten. En veel kaarten van Lichtervelde bestaan er niet”, weet Johan Vandenbussche van de heemkundige kring. “Het is dan ook uitzonderlijk dat een kaart van Lichtervelde op een veiling wordt aangeboden. We hebben dan ook niet geaarzeld om een bod te doen.”

Cinema De Keizer

Met succes: sinds kort is de handgetekende kaart in het bezit van de heemkundige kring. De kaart, 33 op 43 centimeter groot, is heel gedetaillerd en toont alle woningen en straten in het centrum. “De straten zijn goed herkenbaar omdat het stratenpatroon sinds de 18de eeuw nog grotendeels ongewijzigd is gebleven”, weet Johan. “Zo herkennen we in de Neerstraat nog de poort van de toenmalige herberg De Keizer, nu een cinema met dezelfde naam.”

Over de oorsprong, opdrachtgever(s) of tekenaar van de kaart is niks bekend. “Er is dus nog flink wat onderzoek te doen. Er is ook geen jaartal of datum vermeld, hoewel uit de aanwezigheid van sommige elementen af te leiden valt dat de kaart wellicht rond 1770 is gemaakt. Denk maar aan de marktpomp of herberg Den Hoepel.”

Tentoonstelling

Johan is opgetogen met de nieuwste aanwinst. “Dit unieke stuk toont ons het centrum van Lichtervelde zoals het er eind 18de eeuw uitzag. Belangrijk voor de heemkundige kring is dat de kaart nu terug is in Lichtervelde, waar ze thuishoort. Bedoeling is dan ook ze tentoon te stellen in ons documentatiecentrum in de lokalen van Huis Vancoillie in de Statiestraat.”

Over het prijskaartje van de kaart blijft Johan liever discreet. Maar op de website van de veilingmeester spreekt men van een bedrag tussen 700 en 900 euro.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier