Zeven keer niet te missen dit cultureel najaar!

Julie Delrue, Riptunes en Wouter Deprez. © (foto's Christophe De Muynck en Pieter Verhaeghe)
Bert Vanden Berghe

Deze week is de verkoop in zowat alle grote cultuurhuizen van onze provincie gestart, met een pak boeiende en niet te missen West-Vlaamse voorstellingen die we dit najaar in de zalen mogen verwachten. Wij stellen er zeven voor die de moeite waard zijn.

Bij zowel De Grote Post in Oostende, Schouwburg Kortrijk, De Spil in Roeselare, Het Perron in Ieper als Cultuurcentrum Brugge is deze week de ticketverkoop voor het komende seizoen gestart. Woensdag gooit ook Theater Aan Zee de deuren open. Wij geven zeven tips voor dit najaar.

De Gullegemse actrice Julie Delrue, die we kennen van bij Studio Orka en de tv-reeks Chantal, pakte vorig jaar uit met het indringende Mamamanie. Julie – ondersteund door Wouter Deprez – brengt het indringende en waargebeurde relaas van haar postpartum psychose.

Tickets en info: www.juliedelrue.be.

Net als de wereld was het leven van David Galle ook een tijdje vrij ‘braka’, wat straattaal is voor kapot en uitgeput. Twee jaar nadat hij zich herpakte en zijn eigen comedyclub Wolinski in Brugge opstartte, gaat hij in De Spil in Roeselare in première met zijn nieuwste show.

Tickets en info: www.davidgalle.be.

Muzikanten Luc Dufourmont en Wouter Spaens kenden elkaar van bij IDIOTS, dat in oktober afscheid neemt van het publiek. De twee begonnen samen met Riptunes, waarmee ze in 2022 een dijk van een debuutplaat afleverden. De eerste single June klinkt al veelbelovend.

Tickets en info: www.facebook.com/riptunes.

Na een (terecht) laaiend enthousiast onthaalde première dit voorjaar is dit geen voorstelling die je moet zien, maar beléven. Dries Vanhegen brengt een waanzinnig straffe monoloog, muzikaal begeleid door onder meer Serge Feys. Indrukwekkend!

Tickets en info: www.waltzingmathilde.be.

De Brugse actrice is een van de ambassadeurs van het nieuwe cultureel seizoen in Brugge. Liesa Naert krijgt niet alleen een eigen pleintje, maar is ook te zien in Patricia. In deze gloednieuwe voorstelling speelt ze aan de zijde van kleppers Karlijn Sileghem en Peter De Graef.

Tickets en info: www.ccbrugge.be.

De laatste jaren staken ze de tent van Dranouter net niet in de fik, maar de wereldmuziek uit de Westhoek doet ook verschillende cultuurhuizen aan. De zevenkoppige band met frontman Yves Bondue pakt opnieuw uit met een energetische theaterconcertreeks.

Tickets en info: www.boomnvandeweireld.be.

De man die geen introductie behoeft, heeft het naar eigen zeggen lastig met alle chaos in zijn hoofd, en probeert in zijn nieuwste voorstelling een oplossing te zoeken. Bij zowat alle try-outs (waaronder ook West-Vlaamse versies) van de nieuwste van Wouter Deprez hangt stilaan de bordjes ‘uitverkocht’. Snel zijn is de boodschap.

Tickets en info: www.wouterdeprez.be.


Aftellen naar… 2025

Bij verschillende cultuurhuizen kan je ook al tickets scoren voor volgend voorjaar. Ook daar blinken al enkele pareltjes tussen. Allereerst is het uitkijken naar het veelbelovende Pohádka. Daarbij slaat actrice Maaike Cafmeyer de handen in elkaar met Martijn Dendievel, dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen. Op de tonen van enkele klassieke stukken creëert Maaike een heuse sprookjeswereld. • Acteur Wim Willaert pakt dan weer uit met een monoloog vol humor, muziek en levenslessen: Bollo Sieto Flamenco. • Kompaan Wim Opbrouck staat op de planken met Ron Reuman. In de stijl van We shall overcome en Ik ben de walvis pakken ze uit met Lamento 1945, een muzikale voorstelling vol melancholie én foto’s van Stephan Vanfleteren. • Na Zwins en Sukr pakt theatermakery Het Eenzame Westen straks uit met Grysde, waarbij niemand minder dan Warre Borgmans een ingeweken Antwerpenaar in Zeebrugge speelt. Ten slotte is het ook uitkijken naar Arme tante Danni, een nieuw stuk van en met Janne Desmet voor theatergezelschap Martha!tentatief. Het wordt een tragikomische voorstelling over de drang om te slagen in het leven.