Zedelgemse cultuurprijzen en KATZ-expo met jeugdkunst: “De drempel laag houden en lesgeven op maat van talent”

vlnr. Peter Haesaert, Sofie Pollet, Charlotte Vermeulen, Annick Vermeulen, Stefanie Diopere, MaartenVanbelle, Leen Langenbick, Simon Tanghe, Kristof Audenaert, Katrien Walcarius-De Maré, Ellen Goes. © HV
Redactie KW

De jaarlijkse cultuurprijzen reikte de cultuurraad uit aan twee unieke kunsttalenten van eigen bodem: architect Maarten Vanbelle en ambachtelijk hout- en metaalbewerker Simon Tanghe. ‘Beeld pakt uit’ toont tijdelijk kleurrijk werk van Zedelgemse kinderen die zich uitleven in de Kunstacademie Torhout-Zedelgem (KATZ).

Uit enkele tientallen inzendingen koos de cultuurraad van Zedelgem dit jaar voor twee uitgesproken originele talenten. In de categoriejonge belofte ontving Simon Tanghe (19) een cultuurprijs Zedelgem voor zijn ambachtelijk hout- en smeedwerk. “Zijn bewerking van hout en metaal met enkel handgereedschap getuigt van een uitzonderlijk vakmanschap”, sprak burgemeester Annick Vermeulen. Uit handen van de Schepen van Cultuur Charlotte Vermeulen kreeg architect enZedelgemnaar buiten Zedelgem Maarten Vanbelle (46) zijn prijs voor een indrukwekkende portfolio van ontwerpen waarvoor hij (inter)nationaal al ruime erkenning kreeg. Met een gevarieerde bouwstijl op heel persoonlijke maat van de klant blijft hij trouw aan zijn visie om de woningbouw geen saaie grijze massa te laten worden. “Heel leuk om ook in mijn geboortedorp Zedelgem deze waardering te krijgen voor een minder gewone kunsttak als architectuur. Hoewel het gaat over wat belangrijk is in ieders dagelijks leven, namelijk het straatbeeld voor de generaties die naons komen.”

‘Beeld pakt uit’

Tijdens de Cultuurprijzen nam ook de Kunstacademie Torhout-Zedelgem (KATZ) de tijd om de expo Beeld pakt uit van hun jongste talenten in het gemeentehuis te openen. Zedelgemse kinderen en ook volwassenen met een beperking die zich uitleven in het kunstonderwijs van KATZ stellen er tijdelijk tentoon wat ze kleurrijk op doek kunnen toveren. In groepen van een 15-tal kinderen startten de klassen met een inwijding van grote namen als Van Gogh of Appel, om daarna met verschillende materialen en verftechnieken een thema uit te werken. Door een uitgebreid aanbod aan beeld, woord, muziek en dans is het aantal leerlingen dat in Zedelgem kunstlessen volgt gestegen tot ruim 500. “Kunst is bij ons niet elitair”, ziet directeur van het KATZ Leen Langenbick als troef. “Kunstlessen zijn er in een van de deelgemeenten van Zedelgem. Mensen vinden zelf de weg naar ons, maar evengoed stellen we ons voor met opendeurdagen en zijn we actief in de scholen om ook kinderen te prikkelen. We willen bewust de drempel laag leggen en lesgeven op maat van het talent en enthousiasme van iedereen.” (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier