Wie wordt Culturele Hoofdstad van Europa: Brugge of Kortrijk?

Cultuurschepenen Nico Blontrock van Brugge (links) en Axel Ronse van Kortrijk (rechts) zijn trots op het dossier dat hun respectievelijke steden neerleggen om Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 te worden. © Davy Coghe/Belga/Getty
Philippe Verhaest

Maandag is D-day voor alle Belgische kandidaat-steden die in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa willen worden, want dan moeten alle kandidaat-steden hun bidbook indienen. Naast Brussel, Gent, Leuven en Luik wagen ook Brugge en Kortrijk hun kans. Twee gegadigden uit één provincie, is dat niet wat te veel van het goede? Wij laten beide protagonisten hun troeven op tafel leggen en hun kansen inschatten.

Kortrijk: “Onze kandidatuur is ronduit uniek”

Axel Ronse, cultuurschepen van Kortrijk voor N-VA, stelt dat zijn stad een ijzersterk bidbook in handen heeft. “Dat zullen we maandag met veel ambitie en geloof indienen. Op 24 oktober zullen we vernemen of we naar de tweede ronde doorstoten. Daarna volgt een plaatsbezoek en na de zomer van 2025 moet de knoop doorgehakt worden en weten we wie de Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 wordt.”

Over de kansen van Kortrijk wil Ronse zich niet concreet uitspreken. “Dat is aan de jury. Maar we hebben troeven te koop. Onze kandidatuur is ronduit uniek. Zo bouwen we alles op rond mentaal welzijn. Een thema dat geen enkele andere kandidaat-stad aansnijdt.”

Mentaal welzijn

“Kortrijk en de brede regio heeft een erg hoge werkzaamheidsgraad, misschien wel de hoogste van de volledige Europese Unie, maar tegelijk wringt het schoentje hier wat wanneer het over mentaal welzijn gaat. Met kunst en cultuur willen we het onderwerp mee uit de taboesfeer helpen.”

“Ik kan niet begrijpen dat Brugge zich ook kandidaat stelt” – Axel Ronse, cultuurschepen Kortrijk

“Daarnaast heeft Europa de traditie om te kiezen voor steden die er wat uitspringen. Die verrassend en herkenbaar zijn én een hands-onmentaliteit hebben. Dat is Kortrijk ten voeten uit. Bovendien betrekken we alle dertien Zuid-West-Vlaamse gemeenten rond Kortrijk bij onze kandidatuur. Kunst stopt immers niet aan de stadsgrenzen.”

Dat Kortrijk uit eigen provincie concurrentie krijgt, valt in minder goede aarde. “Ik kan niet begrijpen dat Brugge zich ook kandidaat heeft gesteld. Ik neem het hen zelfs wat kwalijk”, zucht Ronse. “Zij waren in 2002 al Culturele Hoofdstad van Europa. Maar eigenlijk beschouw ik Brugge zelfs niet als concurrentie. Ik denk niet dat ze de tweede ronde zullen halen. Wij gaan vooral uit van eigen sterkte. 2 september wordt een eerste mijlpaal in dit mooie traject.”

Brugge: “We komen naar buiten met een waterdicht verhaal”

Brugge was in 2002 al eens Culturele Hoofdstad van Europa, maar dat hoeft geen belemmering te zijn om de titel opnieuw binnen te halen, stelt cultuurschepen Nico Blontrock(CD&V), geruggensteund door Lothar Casteleyn. Die laatste is stafmedewerker van de cel cultuurbeleid bij de stad Brugge en stelde mee het bidbook samen.

“We hebben een waterdicht verhaal. We benaderende invulling op een vernieuwde manier. Een van onze grote troeven is dat we niet hoeven te investeren in zogenaamde bakstenen. Onze infrastructuur stáát er en heeft enkele pareltjes, zoals ons concertgebouw en nieuwe congrescentrum. Dat scheelt op financieel vlak een stevige slok op de borrel.”

“Concurrentie vanuit Kortrijk? Dat houdt ons net scherp” – Nico Blontrock, cultuurschepen Brugge

Brugge heeft ook een jarenlange expertise met het organiseren van internationale (kunst)evenementen, klinkt het. “Zoals de Triënnale, die momenteel aan de gang is. En met ons thema The Art of Conversation bereiken we een erg breed veld. Zo willen we de diversiteit aan culturen binnen Brugge in het verhaal betrekken, net als de brede regio rondom onze stad.”

Perfect voorbereid

Hoe groot is de kans dat Brugge het ook effectief haalt? “We zijn perfect voorbereid, dus we schatten die wel hoog in. Maar het isen blijft een zaak voor de jury om zich erover te buigen. Onze ervaring van 22 jaar geleden werpt nog steeds haar vruchten af. Alle verschillende actoren binnen onze stad werken bijzonder goed samen, een pluspunt in dit traject. Bovendien hebben we ook de accommodatie om toeristen op een comfortabele manier te ontvangen.”

Dat er concurrentie uit eigen provincie is, beschouwen ze in Brugge niet noodzakelijk als een nadeel. “Het houdt ons scherp. En stel dat wij na de zomer van 2025 het goeie nieuws krijgen dat we ons opnieuw tot Culturele Hoofdstad mogen kronen, dan kunnen we perfect een samenwerking met Kortrijk op poten zetten. We kunnen elkaar alleen maar versterken.”