In Waregem wordt er momenteel volop gedraaid voor ‘De Familie Claus 2’, het vervolg op de populaire en succesvolle kerstfilm die vorig jaar te zien was op Netflix. Waregemnaar Ruben Vandenborre schreef niet alleen opnieuw het verhaal, maar hij neemt nu ook voor het eerst de regie op zich.
Begin december vorig jaar lanceerde Netflix de hartverwarmende familiefilm De Familie Claus . Het scenario werd geschreven door Ruben Vandenborre, die roots heeft in Waregem. Ruben, die al van jongs af aan gefascineerd is door film en toneel, leerde de knepen van het vak bij de Luca School of Arts nadat hij eerst nog toegepaste economie aan de KU Leuven had gevolgd. Kort nadat hij afstudeerde, richtte hij in 2018 met zijn kompaan Anthony Van Biervliet een eigen productiehuis op: Dingie.
Succes op Netflix
Ruben, die naar eigen zeggen altijd al droomde van een volwaardige Vlaamse kerstfilm, pitchte zijn idee aan distribiteurs DutchFilmWorks en Kinepolis. Die reageerden enthousiast en de film zou dan ook oorspronkelijk in de bioscoopzalen verschijnen en in Nederland op Netflix. Corona gooide dat plan én de opnames echter compleet overhoop. Meer nog: de dag voor de effectieve opnames werd het land platgelegd.
Een tijd later werden de opnames toch hervat, maar het werd een race tegen de tijd. En een straffe onderneming, want niet alleen moest er voor het eerst gedraaid worden onder bijzonder strenge veiligheidsmaatregelen, maar was er ook nog eens een hittegolf. Pittig dus als zowat alle personages in dikke jassen moeten gehuld worden. Maar het resultaat mocht er wezen. De film kreeg niet alleen flink wat positieve reviews, maar stond ook vrij snel op de eerste plaats in de top tien bij Netflix. Precieze cijfers geeft Netflix niet vrij, maar ze waren zo tevreden dat ze al snel een vervolg bestelden. “In september vorig jaar was de film klaar en eind oktober ben ik er weer ingevlogen”, weet Ruben.
Voor de eerste film vond hij het nog te vroeg, maar deze keer neemt Ruben ook zelf plaats in de regiestoel. “Ik ben heel blij dat ik het vertrouwen kreeg. Het is heel fijn dat we weer met dezelfde ploeg aan de slag kunnen. De opnames verlopen heel vlot en we zitten op schema. Er wordt nog gedraaid tot eind juni. Momenteel filmen we in Waregem, maar we doen nog enkele hele mooie locaties aan. Deze keer filmen we evenwel niet meer in het buitenland. Maar het wordt heel erg de moeite.”
Hoog tempo
Over het verhaal kan Ruben nog niet veel kwijt. “Jules Claus heeft kerst weer helemaal omarmd en werkt goed samen met zijn grootvader. Maar als de drukste periode van het jaar voor de deur staat, zorgt een brief met een bijzondere vraag voor de nodige beroering…”, grijnst Ruben. Jan Decleir keert opnieuw terug voor de hoofdrol, en daarnaast zien we ook heel wat andere bekende gezichten opduiken, zoals onder meer Josje Huisman, Pommelien Thijs, Sien Eggers en Stefaan Degand.
“We hebben veel geleerd uit de eerste film”, aldus Ruben. “We weten nog beter wat werkt en wat we willen. Het is vooral spannend. Want we draaien aan een hoog tempo en we moeten blijven zorgen dat alles zo veilig mogelijk verloopt. Het is iets relaxter dan de vorige keer, maar onze dagen zijn meer dan goed gevuld.”
Voor het jonge productiehuis was De Familie Claus meteen een stevige binnenkomer. “Ik heb wel de indruk dat anderen nu ook weten wie we zijn. We zijn ook volop bezig met enkele andere toffe projecten. Zo wordt deze zomer Hacked gedraaid, een jeugdserie voor Streamz en Play4. Daarvoor wordt samengewerkt met een beloftevol jong collectief en Laura Van Haecke als regisseur. Dit najaar hoop ik zelf de reeks Pietje Puk te draaien. Maar eerst gaat al mijn aandacht naar dit fantastische project.”
Ruben is overigens niet de eerste Vlaamse regisseur die een volwaardige productie mag maken voor het streamingplatform. Exact een jaar geleden lanceerde Netflix de eerste Belgische fictiereeks, waar – toeval of niet – óók twee West-Vlamingen instonden voor de regie: Inti Calfat en Dirk Verheye.
‘De Familie Claus 2’ wordt dit najaar verwacht op Netflix.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier