West-Vlaamse B&B’s openen nieuw seizoen Met Vier in Bed

© XC
Redactie KW

Het tiende seizoen van het VTM-programma ‘Met Vier in Bed’ gaat maandagavond van start. De deelnemende B&B’s komen deze week allemaal uit West-Vlaanderen. In het programma gaan B&B-uitbaters bij elkaar op bezoek en delen ze scores uit aan elkaar. Maak kennis met La Rozerie, Ikejime Chez Pierre, Droomboot en Casablanca.

La Rozerie – Anzegem: “Meer dan een B&B”

La Rozerie bestond zaterdag 1 juni, precies één jaar. De bed and breakfast is gelegen langs de Vichtsesteenweg. Het gebouw was een voormalig dierenartsenpraktijk maar is nu omgebouwd tot een B&B met vijf kamers. In de voortuin staan tal van rozensoorten. Het was een idee van de uitbaatster Martine Van De Cauter (58). Zij staat ook persoonlijk in voor het onderhoud van de bloemen. “Daar mag de tuinman niet aankomen”, vertrouwt haar man Lieven Van Parys (77) ons toe.

Het hebben van een eigen B&B was altijd al een droom van Martine. Al vanaf haar 14de stond ze als oudste van vijf in voor het gezin toen haar vader overleed. Daardoor moest ze op jonge leeftijd gaan dienen bij een welgestelde familie in Gent. “Ik heb altijd al mogen opdienen bij mensen in een verzorgd mooi huis. En dat is altijd blijven hangen, dus heb ik het heft in handen genomen. Samen met mijn man zijn we acht jaar geleden beginnen zoeken naar een geschikt pand”, vertelt Martine.

Het koppel zocht een pand waar ze een B&B met vier sterren kunnen onderbrengen. Ze zijn zelfs tot in Frankrijk gaan kijken. In november 2016 liepen ze een oude notariswoning tegen het lijf in Petegem niet ver van het golfterrein. Maar dat werd voor hun neus gekocht door een andere investeerder. “Par hasard kwamen we hier terecht. Anzegem was voor ons geen onbekend gebied. We hebben hier al eens zes jaar gewoond. Het pand stond ons erg aan, er was veel mee te doen”, vertelt Lieven Van Parys. Het verbouwen nam een jaar in beslag. Er werden vijf kamers gebouwd met daarbij hun sanitair. Waaronder ook één zorg kamer die volledig is ingericht voor rolstoelpatiënten.

West-Vlaamse B&B's openen nieuw seizoen Met Vier in Bed
© XC

“Het is de bedoeling dat mensen hier kunnen tot rust komen. Zoals mensen vroeger naar een kuuroord aan zee gingen, kunnen ze nu naar hier komen. De plannen voor een zorgplaats zijn al uitgetekend. We willen een ruimte maken waarin gasten die bijvoorbeeld herstellende zijn van kanker tijd kunnen doorbrengen. We werken daarvoor ook samen met een psychologe en een schoonheid deskundige”, vertelt Lieven. De kamer zal betaalbaar zijn en zal gehuurd kunnen worden vanaf eind juli 2019.

De Anzegemse Bed And Breakfast heeft vier sterren en dat maakt een verschil. “In totaal moet je aan 600 punten komen dan heb je automatisch vier sterren. Elke kamer moet dan ook eigen sanitair, koelkast, zetels en een spiegel hebben. Tussen 3 en 4 sterren is er zeker 25 000 euro verschil voor de vijf kamers. We willen dan ook meer dan een B&B, in het weekend kan iedereen hier aan onze bar iets komen drinken”, vertelt Martine. Zo’n zaak uitbaten is voor het koppel hard werken. ‘s Morgens moeten ze eruit om half zes en ‘s avonds sluiten ze af wanneer de laatste gast gaat slapen. Eten doen de twee met de gasten samen. Maar dat houdt hen jong klinkt het bij Lieven. “We wisten op voorhand dat het hard werken zou zijn. Voor de gasten is het altijd vakantie. We krijgen ook wel hulp van twee flexi-jobbers Marianne en Dirk die dienen en helpen kuisen”, vult Martine aan.

Lieven had het koppel ingeschreven bij het VTM-programma, met in het achterhoofd wat reclame te kunnen maken voor hun zorgkamer. Het was bijzonder druk met twee cameraploegen en een strikt schema. “Het was zeer vermoeiend, je had bijna geen tijd om naar ‘t toilet te gaan of je man te bellen (lacht)“, weet Martine nog. Of ze gewonnen hebben, kunnen ze nog niet zeggen. Maar ze hebben alleszins een heel leuke B&B ontdekt in een woonboot.

(XC – foto’s XC)

Ikejime Chez Pierre – Lissewege: “Ideale ligging”

Pierre en Linda van Ikejime Chez Pierrot.
Pierre en Linda van Ikejime Chez Pierrot.© Met Vier In Bed

Niemand minder dan voormalig tv-clown Papa Chico is de uitbater van Ikejime Chez Pierre. “Ik was niet echt fan van de naam en plakte mijn eigen roepnaam erachter.”

Pierre Hauters en Linda Berghman trappen in Lissewege ‘Met Vier in Bed 2019’ op gang. De eerste week is volledig West-Vlaams gekleurd. De Lisseweegse B&B van Piere, beter bekend als tv-clown Papa Chico, neemt het op tegen B&B’s uit Oudenburg, Kortrijk en Anzegem. Net zoals bij vorige seizoenen van het VTM-programma logeren de uitbaters bij elkaars en dingen ze mee naar een weektrofee.

Japanse naam

Maandag kan je de B&B Ikejime Chez-Pierrot van Pierre en Linda op tv ontdekken, een B&B die Pierre een paar jaar geleden opstartte. “Buiten mijn activiteiten als Papa Chico heb ik altijd een restaurant met flink wat spektakeloptredens uitgebaat in Blankenberge”, aldus Pierre. “Dat drukke leven begon te wegen op onze gezondheid, we werden al wat ouder. ‘Zullen we niet investeren in een B&B?’, dacht ik toen.” Hun oog viel op een bestaande B&B in hartje Lissewege. “We zijn een beetje verliefd geworden op het mooie dorpje Lissewege. Er zijn zoveel culinaire mogelijkheden, heel wat kunst, om nog maar te zwijgen van zijn mooie fietswegen. En goed gelegen is het ook! Tussen Brugge en de zee, ideaal.”

Le Fabuleux Destin.
Le Fabuleux Destin.© LIN

De B&B die ze overnamen, was nogal Japans getint. “Ikejime, heette de B&B. Dat betekent ‘het op Japanse manier fileren van vis’. Verder stonden er Boeddhabeeldjes en zo meer. Ik was niet echt fan van de naam en plakte mijn eigen roepnaam erachter, het werd ‘Ikejime Chez-Pierre’. Door de vorige naam nog even te behouden, wilden we het vroegere klantenbestand de weg terug naar hier laten vinden”, verklaart Pierre zijn strategie. “We gaven elke kamer een verschillend thema. In de Elviskamer hangt een Elvispak en staan wat Elvis-kunstwerken, verder verwijzen er kamers naar onder meer Kuifje en Michael Jackson.”

Casa Chico

Pierre en Linda hebben de roeping van hun iets oudere dag gevonden. Ze openen op 1 juli zelfs een tweede B&B. Hun nieuwste worp is gelegen in de Weststraat in Blankenberge en heet Casa Chico. De twee vonden het pand door – nota bene een ander programma – aan Huizenjagers deel te nemen. “Tijdens de aflevering vonden we niks, maar achteraf contacteerde ons iemand. ‘Ik heb iets voor jullie, een heel mooie B&B met zeven kamers en badkamers’, werd ons verteld. Daar wonen we nu, en van daaruit gaan we elke ochtend naar Lissewege om er te kuisen en het ontbijt te verzorgen. Het is een stuk minder stressvol dan mijn job als clown in het circus.”

Circus

Papa Chico is nog een bekende Vlaming geweest. “Ik was eerst dj en presentator, maar het nachtleven was niet 100 procent mijn ding, dus ik creëerde Papa Chico en was vijf jaar de tv-clown bij VTM. Ik had mijn eigen televisieprogramma, ‘De Kinderclub’, en deed soms mee in ‘Schuif Af’. Daarna werd ik door een circus gevraagd of ik eens een tournee wou meemaken. ‘Waarom niet’, dacht ik.”

“Ik zou de hoofdact worden”, zegt Pierre, die de tijgers niet vernoemd die kunstjes deden in het circus. “Het was een totaalspektakel. Leuk, maar zwaar. Drie shows per dag speelden we, en we sliepen terwijl de mobilhome reed.” Pierre is blij dat hij nu wat kan verpozen. De toekomst van het Belgische circus ziet hij dan weer somber in, de hoogdagen lijken voorbij. “Om je recht te houden in de wereld van het circus, moet je zeer groot uitpakken. Zoals Cirque de Soleil. In België is geen enkel circus met de tijd mee geëvolueerd”, beseft Pierre. “En mijn naam Chico? Nog voor ik clown was, was ik dj. Tot vervelens toe speelde ik het liedje ‘Papa Chico’ van Tony Esposito. Ze noemden me toen al Papa Chico”, zegt Pierre, die clown wil zijn zolang hij kan, maar intussen de hulp heeft ingeroepen van zijn zoon Chico junior.

(YH)

Droomboot – Oudenburg: “Mooiste plek van de polders”

Lorenzo Billiet en Peter Hennion wonen niet alleen zelf op Le Fabuleux Destin, maar baten er ook de B&B Droomboot uit.
Lorenzo Billiet en Peter Hennion wonen niet alleen zelf op Le Fabuleux Destin, maar baten er ook de B&B Droomboot uit.© LIN

Sinds enkele maanden ligt in Oudenburg aan het charmante Plassendale Le Fabuleux Destin, de boot die Lorenzo Billiet en Peter Hennion in augustus vorig jaar kochten. “We zochten al een hele tijd naar een huis om er ook een B&B in onder te brengen. Maar telkens we een pand gingen bezoeken, was het zoiets van ‘ja, maar…’ Tot ik in Hasselt op deze boot ging logeren. Ik was meteen verkocht”, vertelt Peter Hennion.

B&B Droomboot is echt de droom van Lorenzo Billiet en Peter Hennion. Kennismaken met deze unieke manier van enkele dagen vakantie, kan je op woensdag 12 juni op VTM. Dan zien we het koppel in Met Vier in Bed. “We zijn zelf benieuwd wat er allemaal in beeld zal komen. VTM heeft hier een week met twee ploegen gefilmd. De opnames vonden plaats begin maart. Voor de uitzending voorzien we een groot scherm op ons terras en nodigen we vrienden en buren uit om met een glaasje te komen genieten.”

Uniek

Lorenzo en Peter zochten een huis en vonden een boot, toch een flinke ommezwaai. “We wilden niet zomaar een huis, maar iets uniek. We hebben veel panden bezocht, maar telkens was er iets dat ons weerhield te kopen. Tot ik in Hasselt moest logeren voor mijn werk en er geen hotelkamer vrij was. Ik zocht naar een B&B en kwam terecht bij een boot. Al vlug raakte ik met de eigenaars aan de praat. Ze vertelden me dat ze de boot wilden verkopen en met pensioen zouden gaan”, begint Peter het verhaal.

“Zowel ik als Lorenzo waren allebei gevonden voor het leven op een boot. En er dan nog een B&B in kunnen uitbaten, was de max. We hadden wel een voorwaarde: dat we de boot in Oudenburg konden leggen. En dat was, zachtjes uitgedrukt, niet gemakkelijk. Dankzij de steun van lokale politici en doordat we zelf heel constructief hebben meegewerkt, kwam er uiteindelijk de toelating om aan te meren aan het mooiste plekje van de polders”, aldus nog Peter Hennion.

Le Fabuleux Destin.
Le Fabuleux Destin.© LIN

De klanten van Droomboot boeken meestal een weekend voor een speciale gelegenheid: verjaardag, verloving, trouwverjaardag… “Meestal verrast een van de partners de andere”, weet Lorenzo. “We zijn zelf veeleisend als we op reis gaan en willen dat onze klanten het beste krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld een bootje huren om zelf te gaan varen. Wij zorgen dan voor de picknick met een fles cava, zodat ze de hele dag kunnen genieten. Verder bieden we een culinair arrangement met restaurant Le Kok Sur Mer in Vlissegem, met vervoer inbegrepen. Terugkeren doen ze met een taxi. En we hebben voor wie de streek via de oever wil verkennen een tandem ter beschikking.”

Uit Saudi-Arabië

De klanten van B&B Droomboot komen, naast uit eigen land, voornamelijk uit het noorden van Frankrijk. Lorenzo en Peter mochten ook al Russen, Zwitsers en zelfs een koppel uit Saudi-Arabië verwennen. Zelf laten ze zich ook af en toe verwennen. “Voor ons geen strandvakantie, maar liever een citytrip, een combinatie van sport en cultuur. En logeren doen we graag in een B&B bij locals.”

De aflevering bij B&B Droomboot is op woensdag 12 juni om 21.10 uur op VTM te zien.

(LIN)

Casablanca – Kortrijk: “Heel inspirerend en interessant”

Saida en Yasmine van B&B Casablanca.
Saida en Yasmine van B&B Casablanca.© Met Vier In Bed

Op de Houtmarkt in Kortrijk bevindt zich Bed and Breakfast Casablanca van eigenaresse Saïda Bedraoui. Zoals de naam al doet vermoeden, verwijst Casablanca naar de geboortestad van Saïda.

Op haar vijftiende verruilde ze Marokko in voor België om hier verder te studeren. “Mijn oom woonde al in Limburg en stelde voor om hier te studeren,” vertelt Bedraoui. “In Luik heb ik toen twee jaar rechten gestudeerd.” In België leerde ze haar man kennen en met hem kreeg ze drie kinderen. “Na mijn huwelijk heb ik werk gevonden als verantwoordelijke in een wasserij in Limburg.” In 1992 verhuisde ze samen met haar gezin naar West-Vlaanderen voor het werk van haar ex-man.

Toen haar kinderen bijbaantjes kregen in de horeca tijdens het weekend en in de schoolvakanties, begon het bij Saïda ook te kriebelen. “Ik had ‘s avonds al lessen Nederlands gevolgd en ik volgde ook veel lessen om in de keuken en de zaal te werken,” zegt Bedraoui. “Ik besloot toen om zelf een restaurant te openen.” Zo gezegd, zo gedaan. Zestien jaar geleden opende Saïda het restaurant Jasmijnhof in Kortrijk. Daar serveert ze Marokkaanse gerechten. Toen een paar jaar later het pand naast haar restaurant op de markt kwam, greep ze haar kans. “Ik kocht het pand om zo de keuken van het Jasmijnhof uit te breiden,” legt de eigenaresse uit. Dankzij haar klanten besloot ze het pand ook om te toveren tot een Bed and Breakfast. “Veel gasten in het restaurant vroegen vaak of ik ook een goede slaapplaats kende,” verklaart Saïda. “En in 2011 heb ik dan Casablanca geopend.”

West-Vlaamse B&B's openen nieuw seizoen Met Vier in Bed
© Met Vier In Bed

Vier jaar geleden werd de uitbaatster ook al gevraagd om mee te doen aan het programma Met Vier in Bed, maar vanwege de vele reservaties in het restaurant en de B&B lukte het Saïda niet om tijd vrij te maken. Toch bleef het idee hangen. Pas toen ze vorig jaar haar voet brak en haar werk op een lager pitje moest zetten, kwam er tijd vrij voor het programma. “Ik moet veel rusten van de dokter en dus moest ik het restaurant tijdelijk sluiten,” betreurt de uitbaatster. “Maar hierdoor heb ik wel mee kunnen doen aan het programma en mooie, leuke herinneringen gemaakt.” Samen met haar dochter Yasmine bezocht ze de andere B&B’s voor het tiende seizoen van Met Vier in Bed. “Het was een beetje druk omdat de cameraploeg al om zes uur ‘s ochtends aan je bed stond,” lacht Saïda. “De andere uitbaters waren erg gezellig net zoals de cameraploeg. Ik vond het heel inspirerend en interessant.”

(YK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier