Zondagavond werden de kandidaten voor het razend populaire programma De Mol op Vier voorgesteld. Maar liefst vier van de tien kandidaten zijn van onze provincie afkomstig.
Vanaf zondag 25 maart is het zover: dan gaat het zesde seizoen van De Mol van start. Sinds de revival in 2016 lokt het programma gemiddeld 1,1 miljoen kijkers en is de zoektocht hét gespreksonderwerp aan de koffieautomaat. Ook nu zagen de eerste beelden vanuit Mexico er al meer dan veelbelovend uit, met onder meer een opdracht waar de kandidaten levend begraven worden. In Café De Mol stelde Gilles De Coster de tien kandidaten voor voor dit seizoen en daarin zien we vier West-Vlamingen. In totaal waren er 10.131 die zich kandidaat stelden. Mathematisch gezien is de kans dus groot dat een West-Vlaming of de Mol is, de saboteur ontmaskert of sneuvelt in de finale.
Opvallendste kandidaat is ongetwijfeld priester Pieter Delanoy (33). In 2008 werd de geboren Roeselarenaar door toenmalig bisschop Roger Vangheluwe tot priester gewijd. Na twee jaar bijbelwetenschappen te studeren in Leuven, kon hij aan de slag als priester-leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, waar hij eerder al stage volgde. Vandaag woont hij in Assebroek. Pieter kijkt overigens veel verder dan de kerktoren, want op zijn achttiende deed hij zes maanden vrijwilligerswerk in Afrika. Daarna is hij elke zomervakantie teruggekeerd om te helpen met enkele lokale projecten.
In 2012 heeft hij de vzw Boeta opgericht, om jongeren in Kaapstad de kans te geven om een opleiding te volgen. In 2014 kwam hij nog in het nieuws toen hij de churchie lanceerde, een selfie in de kerk. Dat woord was daarna in de running om opgenomen te worden in de Van Dale. Pieter zit overigens niet om een stunt verlegen: eind 2016 draaide hij met een collega-leerkracht plaatjes vanuit een caravan op de speelplaats, in navolging van het Canvas-programma Radio Gaga. In Mexico zal hij overigens in zijn sas zijn. Meer dan driekwart van de bevolking is er katholiek.
Maar ook Joke Lannoo uit Tielt maakt ongetwijfeld straks indruk. De 32-jarige dierenarts is sportief ingesteld. Zo won ze vorig jaar nog de retrokoers Guidon Titan in Tielt en heeft ze een verleden als Chiro-leidster in Oostrozebeke, waarvan ze afkomstig is. Die ervaring in de jeugdbeweging legde finaliste Hanne in 2016 ook alvast geen windeieren.
Tussen de andere kandidaten zien we nog een straffe madam passeren: Pascale Van Leeuwen, 45 lentes jong, uit De Haan. In het dagelijkse leven is ze marine officier. En niet zomaar de minste. Van 2009 tot 2011 had ze als luitenant-ter-zee eerste klasse de leiding over de Belgische mijnenjager M921 Lobelia en de M924 Primula. Ze was daarmee overigens de eerste vrouwelijke commandante in de Belgische marine.
De mama van twee tieners heeft overigens de marine in haar bloed zitten: haar vader was er actief (hij was ook de vroegere commandant van de marinekazerne in Sint-Kruis, red.) en ze leerde er ook haar man kennen. Pascale werd geboren in Oostende, groeide op in Bredene en woont vandaag in De Haan. Pittig detail: vorige week vrijdag heeft Pascale haar debuut op de planken gemaakt, met de komedie De Klusjesman van toneelkring De Klisse in Bredene. Acteert ze ook in De Mol? Hoe dan ook is ze gewend om het hoofd koel te houden, altijd een groot voordeel voor wie ver wil geraken…
De jongste van de hele groep is dan weer student Lloyd Vermeulen (21) uit Avelgem. Ook hij is sociaal en sportief. In het middelbaar nam hij vaak deel aan zwemcompetities, hij voetbalde bij KVK Avelgem en was ook lid van de plaatselijke Chiro. Hij liep school in het Sint-Jan Berchmans College en momenteel studeert hij geneeskunde aan de universiteit van Gent.
Zonder twijfel vier valabele kandidaten. Benieuwd wie het het langst volhoudt in Mexico…
De Mol start op Vier, op zondag 25 maart om 20 uur.
Ollemolle Mol
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier