Kamping Kitsch ging zaterdag pas om 12.00 uur van start, maar het verkeer liep enkele uren daarvoor al in de soep. Seingevers die niet gebrieft waren, buurtbewoners die niet tot aan hun huis mochten rijden, begrafenisondernemers die niet aan het crematorium geraakten, bezoekers van het kerkhof en lokale restaurants die teleurgesteld terug naar huis trokken en beloofde pendelbussen die niet opdaagden. De verwarring was compleet.
Bijna 11.00 uur, de Etienne-Sabbelaan, ter hoogte van huisnummer 4. Verschillende bestuurders staan aan te schuiven aan een nadar die de weg verspert. Seingever Richard moet hen allemaal teleurstellen. Een vijftal bewoners, twee begrafenisondernemers, een koppel dat feestzaal Goed ten Houte probeert te bereiken en een ouder echtpaar die een vriend op het kerkhof willen bezoeken, worden in de tijdspanne van minder dan een half uur wandelen gestuurd.
Richard mag niemand doorlaten
Kamping Kitsch is al aan zijn negende editie toe en vindt dit jaar voor het eerst plaats op de terreinen van de Lange Munte. Het festival breidt ook uit van vijf naar negen podia en verwacht maar liefst 20.000 bezoekers. Alle omliggende straten zijn dan ook afgesloten voor het verkeer. “Ik kreeg de opdracht van de politie om niemand door te laten”, vertelt Richard. “Sommige bewoners zwaaien met een soort pas, maar daar werd mij niks over verteld. Ik stuurde inderdaad ook al een paar begrafenisondernemers wandelen. Eens ze dichterbij het festival komen, zullen ze toch tegengehouden worden. Ik doe gewoon wat de politie mij opdraagt.”
Bart Maes kan er in elk geval niet om lachen. Hij komt het kot van zijn zoon inrichten, even verderop in de straat, maar had geen weet van het festival. “Ik kwam hiervoor helemaal uit Antwerpen”, foetert hij. “Dat kot ligt amper 200 meter verder, en de weg ernaartoe is compleet leeg!
“Ze verwachten toch niet dat ik die meubels allemaal te voet tot daar sleep?”
Even later stopt er een man met een lijkwagen. De chauffeur spreekt enkel Frans, een taal die de arme Richard niet machtig is. “Ik ben al laat en moet dringend aan het Crematorium geraken“, klinkt het. “Kan u mij helpen?” Gelukkig komt even later de politie tussen. Zij begeleiden de chauffeur naar zijn bestemming.
Politiepatrouilles waken
De arm der wet is in enorme getale aanwezig. Politiezone Vlas rukt met man en macht uit en krijgt versterking van andere zones, van private veiligheidsdiensten en van de federale politie. In vol ornaat patrouilleren ze al vroeg in grote groepen door de straat. Er worden ook verschillende drugshonden ingezet.
Parkeren moet gebeuren op de parking van Kortrijk Xpo. Ook daar is de seingever niet van op de hoogte. Bovendien komt de man niet uit Kortrijk. Hij kent de streek helemaal niet. “Ik ben al 20 jaar seingever, maar heb dit toch nog niet meegemaakt”, verzucht hij. Op de website van het festival staat te lezen dat er aan de Xpo pendelbussen vertrekken naar de festivalsite. Maar dat blijkt niet te kloppen.
Er rijden wel pendelbussen van en naar het station, maar wie zich parkeert aan de Xpo moet de 2 kilometer lange wandeling te voet afleggen. Tel daar de stevige heuvel bij die de festivalgangers op moeten en de brandende zon. Je begrijpt al snel waarom verschillende feestvierders onderweg wat moeten uitpuffen. Ook Luc, Sylvia, Vanessa en Christophe moesten onderweg even een pauze nemen. “Op onze leeftijd is dat niet meer evident hoor, om zulke berg op te wandelen. Die beloofde pendelbussen hadden er wel mogen zijn”, besluiten ze.
Bloembakken en tuinmeubels binnengehaald
De buurtbewoners zien al dat puffen met lede ogen aan. “Want”, zo vertelt Wim die tegen het kruispunt van de Etienne-Sabbelaan en de Schaapsdreef woont: “Die moeten vanavond met hun zatte botten nog allemaal weer naar beneden. Ik heb al mijn tuinmeubels en bloembakken binnen gehaald, maar heb er toch geen goed oog in.” Hij wil niet op de foto. “We moeten ze ook de weg niet wijzen naar mijn huis hé”, grapt hij. De organisatie deed nochtans alle mogelijke inspanningen om de festivalgangers tijdens hun wandelingetje op het rechte pad te houden. Overal staan waarschuwingsborden en vuilnisbakken. Op sommige plaatsen werden opritten afgesloten met herassen die bedekt zijn met zwarte doeken. Ter hoogte van restaurant De Vlasblomme staan er zelfs mobiele toiletten. Desondanks waren er al verschillende feestvierders die de bosjes als een betere optie beschouwden.
Of al die maatregelen ook voldoende zullen zijn valt af te wachten. Het festival sluit immers de deuren om 24.00 uur. Kamperen in de buurt is ten strengste verboden. Het grootste deel van de feestvierders moet dus te voet terug naar de parking aan Kortrijk Xpo. Ook wie opgehaald wordt of een taxi neemt moet dat daar doen.
Kamping Kitsch Club
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier