Vijf gepassioneerde makers en zes streekproducten krijgen een erkenning van het label 100% West-Vlaams. De erkenningen onderstrepen de rijke culinaire traditie van West-Vlaanderen en benadrukken het vakmanschap en de toewijding van lokale producenten. Producten met het label ‘100% West-Vlaams’ worden lokaal geteeld, gekweekt of op ambachtelijke wijze gemaakt met grondstoffen uit de streek. Je koopt ze rechtstreeks bij de producent.
Vijf gedreven makers ontvangen de erkenning van het label 100% West-Vlaams. Een van hen is De Nolf Bakery in Waregem. De artisanale bakkerij werkt uitsluitend met de beste Belgische ingrediënten. Alles wordt met de hand bereid en gebakken, wat hun producten een authentieke smaak geeft. Ook hun Koersepaardjes, krokante boterkoekjes met amandelschilfers in de vorm van een paardenkop krijgen het label van 100% West-Vlaams product.
Als tweede krijgt ook Bakkerij Ryckeboer uit Jabbeke het label 100% West-Vlaams. Ook hier is niet enkel de bakkerij een 100% West-Vlaamse producent, maar verdienen ook hun Permekekoekjes, zanddeegkoekjes naar het zelfportret van Constant Peremeke, het label van 100% West-Vlaams product.
Daarnaast verdient ook imker Walter Jacobs uit Oostende het label. Zijn bijenkasten staan verspreid over een boerderij in Polderdijk en in Kinderboerderij De Lange Schuur. Bezoekers kunnen er de bijen van dichtbij observeren en de honing proeven. Zo ontdekken ze op een toegankelijke manier de fascinerende wereld van bijen en het belang van lokale honing.
Primeuraardappelen
Bij Frontautomaatje in Passendale is een vaste stop voor liefhebbers van lokale, dagverse producten, en krijgt daarom ook de erkenning. Elk jaar kan je er ook als eerste terecht voor primeuraardappelen uit de regio, die bekend staan als een echte lekkernij voor liefhebbers van nieuwe patatjes.
Tot slot krijgt ook de Hoflandhoeve in de Westhoek het label. Daar kan je terecht voor verse pudding, chocomousse, rijstpap en ijs, allemaal ambachtelijk bereid door boerin Ann-Sophie met melk van haar eigen koeien. In de zomer koop je deze lekkernijen in het hoevewinkeltje en geniet je op het rustige terras, terwijl kinderen zich uitleven op het educatieve speelplein.
Naast de Koersepaardjes, de Permekekoekjes en de honing van Walter Jacobs, krijgen ook drie andere streekproducten het label: het Brugs Swaentje van de Gilde van de Brugse Chocolatiers (Chocolaterie Sukerbuyc, Spegelaere en Dumon), Sorbet l’Heritage en Frisco l’Heritage van Goeste ijsatelier l’Heritage.