Sinds donderdagnamiddag overspoelen duizenden metalfans de terreinen van sportcentrum Lange Munte in Kortrijk. Aan hun komst gingen weken van hard labeur vooraf. De meeste festivals moeten daarvoor een beroep doen op betaalde krachten, maar medeorganisator Filip Nollet slaagt er nog steeds in om meer dan 750 vrijwilligers warm te krijgen. “Ik moest dit jaar zelfs geen oproep doen, mensen komen hier hun vakantie spenderen.” Geen wonder, want Cupido draait overuren op het terrein zo blijkt.
Meehelpen tijdens een festival, of met de opbouw of afbraak ervan, is tegenwoordig een winstgevende bezigheid. Zo trekken volledige studentenclubs en andere verenigingen begin juli al naar de Schorre in Boom om er tegen een deftig uurloon Tomorrowland tentjes op te zetten, bars te bouwen, of stellingen neer te poten. Roeland van Sichem De Combe (20) uit Hulste bijvoorbeeld, spendeert zijn zomer haast uitsluitend op festivalterreinen, en daar verdient hij goed zijn brood mee. “Alleen voor Alcatraz maak ik een uitzondering. Hier werk ik mee als vrijwilliger”, vertelt hij. “Want dat is eigenlijk mijn vakantie (lacht).”
En dat mag je vrij letterlijk nemen. Roeland kampeert een dikke twee weken samen met zes vrienden en zijn vriendin aan de rand van het festivalterrein. Er is geen stromend water of elektriciteit, maar dat laten de kampeerders niet aan hun hart komen. “Tot 17 uur moet er gewerkt worden, daarna is het feest”, klinkt het lachend. Er staat dan ook voldoende alcohol op tafel om een neushoorn te vellen. “Maar eigenlijk zijn wij bravekes hoor. Morgen staan we weer in alle vroegte paletten te verslepen. Je kater gaat dan snel over”, verzekeren de vrienden ons met de glimlach.
De vriendin van Roeland, Anastasia Novoselova (22), woont op amper drie kilometer van de kampeerplek. “Maar dit is het enige moment in de zomer dat ik Roeland deftig te zien krijg. Dus als mijn mama weer eens belt om te vragen waarom ik toch niet naar huis kom, heb ik altijd wel een uitleg”, knipoogt ze.
In tegenstelling tot haar vrienden doet Anastasia wat minder sleurwerk. De studente eco-technologie is de milieucoördinator van het festival. Helemaal vrijwillig. “Later wil ik dat ook gaan doen in het echte leven”, vertelt ze. “Bovendien is werken op Alcatraz een beetje zoals op vakantie zijn met je familie. We hebben hier een echte Alcatraz-mama en -papa. En die zitten met ons in hoor. Vorig jaar had ik herexamens en werd ik onverbiddelijk naar huis gestuurd. ‘Studeert gij maar een beetje’, was de boodschap. Dat vond ik toen heel vervelend. Maar ze hebben echt wel het beste met ons voor.”
Hardrock- en metalfestival Alcatraz zet dit weekend al voor de zevende keer Kortrijk in vuur en vlam. Het terrein aan de Lange Munte werd omgetoverd tot een gevangenis, inclusief wachttorens. Alcatraz verwacht in totaal zo’n 25.000 bezoekers en is daarmee het tweede grootse metalfestival van ons land. Sinds 2017 bestaat het festival uit drie in plaats van twee dagen, maar dit jaar is vrijdag voor het eerst een volwaardige festivaldag. Kampeerders kunnen al sinds donderdag op de camping terecht. Zij werden diezelfde avond getrakteerd op een concert van Kortrijk Drumt. Meer dan 55 drummers speelden er de ziel uit hun lijf. Ondertussen zijn 80 procent van de tickets al de deur uit. (AN) p>
Anastasia werkt het hele jaar door aan haar milieuplan. “Europa legt steeds groenere normen op aan evenementen. Wij moeten dus ook met Alcatraz de overgang maken, en daar probeer ik mee te helpen. Dat zijn soms hele kleine dingen. Zo werkte ik laatst aan een idee rond temperatuurgebonden vuilnisbakken. Als het minder dan 20 graden is dan zet je de vuilnisbakken best open, dat nodigt uit om er iets in te gooien. Is het warmer dan houd je ze best dicht voor de insecten”, legt ze uit. “En ze is gepassioneerd door haar vuilnisbakken hoor. Toen ik haar voor het eerst zag, zat ze met haar hoofd in een vuilnisbak”, verklapt haar vriend. Anastasia: “En toch ben je meteen voor mij gevallen. De politie moest ons een paar dagen later uit de struiken vissen in het Begijnhofpark. Gelukkig kwamen we er vanaf met een berisping (lacht).” Op 6 augustus vierden de twee tortelduifjes dat ze een jaar samen zijn.
Cupido is blijkbaar een metalfan want ook Sandiya Weynants (21) en Robby Dobbels (27) vonden bij elkaar de liefde van hun leven. Voor Sandiya is het al de vierde keer dat ze Alcatraz tot een goed einde helpt brengen. Robby is er voor de derde keer bij. De twee leerden elkaar twee jaar geleden kennen tijdens de opbouw van het terrein. “Je weet sowieso al heel zeker dat je iets gemeenschappelijks hebt als je hier iemand leert kennen”, vertelt Robby. “Zoveel mooie meisjes die naar metal luisteren lopen er nu ook weer niet rond. En degene die er zijn, komen naar Alcatraz (lacht). Volgens mij ontstaan er hier daarom zoveel koppeltjes. Er bestaan ongetwijfeld al Alcatraz-baby’s ook”, grapt hij. “Voor mij was het liefde op het eerste gezicht”, voegt hij er nog aan toe. “Voor mij niet hoor”, lacht Sandiya. “Ik heb eerst een beetje de kat uit de boom gekeken. Een lief vinden op een festival is altijd een beetje gevaarlijk.”
De hoeveelheid drank is ondertussen al drastisch geslonken. Rest er nog een probleem: wie gaat waar slapen? Met maar twee tenten, twee koppels en een handvol singles in het groepje lijkt dat een moeilijke opdracht. “Desnoods slapen we allemaal lekker gezellig in een tent”, lachen ze. “We zijn hier tenslotte allemaal familie!”
Alcatraz
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier