Tiende Winterse Tentoonstelling met modeshow in de kerk

Voor de tiende keer organiseert vzw Werkgroep Kern Ettelgem de Winterse Tentoonstelling, met deze keer 40 deelnemers. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Voor de tiende keer organiseert vzw Werkgroep Kern Ettelgem in het weekend rond Valentijn de Winterse Tentoonstelling. Op zaterdag 15 en zondag 16 februari tonen 40 amateurkunstenaars hun werken in het dorpshuis, de vrije basisschool, Sint-Eligiuszaal en zelfs in de kerk. Die wordt zelfs twee keer de catwalk voor een modeshow.

Wat in 2011 begon als een initiatief van vier dames, is vandaag een tentoonstelling met 40 deelnemers die echt uit zijn voegen barst. “Er waren zelfs nog meerdere kandidaten, maar we hebben er jammer genoeg niet de ruimte voor. Alles zit nu al meer dan vol”, vertelt Arlette Ingelbrecht, een van de initiatiefnemers van het eerste uur.

Op zaterdag 15 en zondag 16 februari zal het weer volle bak zijn voor deze tiende Winterse Tentoonstelling, want de 40 deelnemers zorgen ook voor veel bezoekers. Voor deze organisatie krijgt de werkgroep steun van basisschool H. Familie, Kerkfabriek Ettelgem, de bibliotheek, Stad Oudenburg en Provincie West-Vlaanderen.

Mode in de kerk

Nieuw dit jaar is dat aan de tentoonstelling een modeshow wordt gekoppeld, want ook dat is creativiteit. “In het midden komt een catwalk waarop onze modellen hun eigen ontwerpen zullen showen. Dat gebeurt telkens om 14.30 uur”, legt Arlette nog uit.

Ilse Theunissen is een van de nieuwe deelnemers aan de tentoonstelling. Ze kreeg anderhalf jaar de passie van het pottenbakken te pakken.
Ilse Theunissen is een van de nieuwe deelnemers aan de tentoonstelling. Ze kreeg anderhalf jaar de passie van het pottenbakken te pakken.© LIN

Een van de nieuwe deelnemers is Ilse Theunissen (53) uit de Sint-Pietersstraat. Sedert goed anderhalf jaar is ze gepassioneerd pottenbakker. Ilse is afkomstig uit de Voerstreek en woont sedert acht jaar bij haar vriend Pol Decroix in Oudenburg. “Ja, ik volgde de liefde”, lacht Ilse. Dat ze de passie voor het pottenbakken kreeg, heeft veel te maken met Spanje. “Op reis daar reden we door een streek waar veel potten aan de straatkant stonden. En ik dacht dat dit ook iets voor mij zou zijn.Op bezoek aan een ambachtenmarkt in Bredene zag ik een affiche voor een opleiding pottenbakken hangen in de avondschool. Dat was de aanzet. Ik ben die lessen gaan volgen, maar één uur per week, maar wilde meer. Dan heb ik enkele privélessen gevolgd in Oostkamp waar ik veel geleerd heb”, vertelt Ilse hoe het voor haar allemaal begon. Pottenbakken vraagt een grote investering. “Ik had het geluk dat ik heel wat materiaal kreeg van familie. Ik wou wel een grote oven en heb dan ook een zware gekocht waarin je enkele stukken samen kan bakken. Dergelijke oven werkt op krachtstoom en gaat tot 1240 graden, zeker nodig om waterdicht te gaan.”

Vuil maken

Ilse Theunissen heeft een eigen ateliertje kunnen installeren, waar ze toch elke dag bezig is. “Niets moet natuurlijk, ik werk graag op mijn eigen tempo. Maar als je je toch vuilmaakt, kan je beter een drietal uur bezig zijn”, lacht Ilse.

Intussen volgt ze regelmatig workshops om zich nog te verbeteren en specialisaties te leren. “Pottenbakken is een echte hype. Heel veel mensen zijn erdoor gebeten. Voor wie interesse heeft, geef ik graag een initiatie bij mijn thuis. En uiteraard kan je met mij en mijn werk kennis maken op de Winterse Tentoonstelling in Ettelgem”, besluit Ilse Theunissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier