Toneelgroep Haringe zoekt jonge acteurs: “Om toekomst te garanderen”

Toneelgroep Haringe tijdens Nonstop, de komedie die ze eind vorig jaar brachten. (gf)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Toneelgroep Haringe zit met de handen in het haar. Het ziet er sterk naar uit dat ze straks de groep ontbinden. Ze staan voor een dilemma: een doorstart, een sabbatjaar of stoppen. Aan succes ontbreekt het de toneelgroep niet, want hun vorige voorstelling lokte maar liefst 1.000 toeschouwers. Ze willen nog één poging doen om te overleven, maar dat kan alleen als ze heel snel jonge mensen aantrekken. “De dringende noodzaak aan verjonging is noodzakelijk om de toekomst van de groep te garanderen”, zegt Stef Ryon van de toneelvereniging.

“De basis van onze groep wordt al jaren gevormd door een vaste, maar ook steeds verouderende kern van ervaren acteurs. Die groep maakte ondertussen al veel mooie momenten mee en kan putten uit pakken ervaring, maar dat leidt ook tot alsmaar meer problemen om een gepast stuk te vinden en bovendien blijkt een vervanging van die ervaren mensen niet zo eenvoudig. Dat beperkt ons in het kiezen van de stukken die we kunnen spelen. De mannenkern bestaat uit drie mensen van boven de 65 jaar. Heel wat stukken hebben een jong koppel in de hoofdrol en dat is voor ons niet haalbaar”, zegt Stef Ryon van Toneelkring Haringe.

“In het verleden slaagden we er telkens in om – soms op de valreep – de gepaste extra spelers te vinden, maar we ondervonden ook dat het niet zo evident is om daar blijvend op te kunnen rekenen. Werkomstandigheden, gezin en het grote aanbod aan vrijetijdsactiviteiten zorgen voor verloop en bovendien is actief zijn binnen een toneelgroep ook behoorlijk intensief”, aldus Stef.

Volksklucht

Toneelgroep Haringe houdt het elke keer op één productie per jaar. “Zelfs dat vraagt voor wie meewerkt een serieus engagement. In de drie maanden voor de opvoering wordt immers twee- tot drie keer per week gerepeteerd, en dichter bij de opvoeringen toe zelfs soms wat meer. Ondertussen moet elke acteur ook zo snel mogelijk de tekst memoriseren en er wordt natuurlijk ook plankvastheid en inlevingsvermogen in de toneelrollen verwacht”, legt Stef uit.

(Lees verder onder de foto.)

Toneelgroep Haringe tijdens Nonstop, de komedie die ze eind vorig jaar brachten. (gf)
Toneelgroep Haringe tijdens Nonstop, de komedie die ze eind vorig jaar brachten. (gf)

“Als we jonge acteurs of vrijwilligers kunnen aantrekken, trekken die vaak weg uit de regio om te studeren en valt het toneel niet meer te combineren. Daarnaast trekken de meeste jonge mensen ook naar de academie om woord te volgen. Daar spelen ze dan meer modernere stukken terwijl wij kiezen om volksklucht, ontspannend toneel en traditionele stukken te spelen. Daarnaast spelen we ook in het dialect en dat is ook niet altijd zo eenvoudig.”

In de jaren 80 werd Toneelkring Haringe opgericht en ondertussen hebben ze hun 42ste productie achter de rug. “Sommige acteurs hebben al elke editie meegedaan. We zijn een bijzonder hechte groepen en we spelen al heel veel jaren samen. Het wordt echter elk jaar moeilijker om het allemaal haalbaar te maken. Jonge vrijwilligers of acteurs zouden ervoor zorgen dat we eens andere stukken kunnen kiezen en spelen. Als we zouden stoppen, is dat niet omwille van gebrek aan succes. Voor Nonstop, de komedie die we eind vorig jaar brachten, kochten meer dan 1.000 toeschouwers een ticket. Wat jong bloed zou heel welkom zijn”, aldus Stef.

Jonge krachten

“Door de jaren heen hebben we zoveel zalige momenten meegemaakt en mopjes uitgehaald. We hebben honderden leuke anekdotes en aan elk stuk hebben we goede herinneringen. De groepsgeest hebben we altijd het belangrijkste gevonden. Het zou jammer zijn als het verloren gaat.” De Haringse toneelgroep wil niet zomaar de handdoek gooien. “We lanceren daarom een oproep voor geïnteresseerde kandidaat-acteurs en -actrices of nog meer. Momenteel is er vooral nood aan relatief jonge kandidaten en vooral de bezetting ‘mannen’ is in de groep momenteel heel beperkt.”

Wie geïnteresseerd is kan meer info krijgen via toneelharinge@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier