
Wil je de fascinerende geschiedenis van Jules Van Merris ontdekken? Dat kan tijdens een theaterwandeling door Kasteelpark De Lovie. “Samen met acteurs, waaronder bewoners van De Lovie vzw, herbeleef je het mondaine leven van de bourgeoisie en de zware omstandigheden van het gewone volk”, zeggen regisseur Mario Worm en Nele Volckaert van Companie Autrevie.
“Het hoofdthema van de wandeling herinnert aan de jaarlijkse tuinfeesten die Jules Van Merris aan het einde van de 19de eeuw in De Lovie organiseerde, waarbij hij tientallen vrienden en kennissen uitnodigde. Het hoofddoel van die tuinfeesten was ‘veel plezier beleven in aangenaam gezelschap’. In de ‘Châteauvie’-wandeling wordt voortdurend verwezen naar personen, gebeurtenissen en toestanden uit de tijd van Van Merris, met als apotheose het verlovingsfeest van William Van Renynghe met Aline Dhont”, zegt Willy Tillie. Het scenario en de teksten zijn van zijn hand. Het evenement wordt georganiseerd door Companie Autrevie in samenwerking met De Lovie vzw, specifiek met Studio Artîlerie.
Liberaal
“Jules Van Merris was de enige erfgenaam van twee gefortuneerde families: de familie Van Merris en de familie Van Renynghe. Hij woonde in Poperinge op het Burg. Bertenplein, in het gebouw dat nu dienst doet als Vredegerecht. Samen met zijn moeder, Béatrice Van Renynghe, kocht hij het domein van De Lovie en liet er een kasteel bouwen met een Engelse landschapstuin eromheen, dat hij gebruikte als zomerverblijf”, legt Willy uit. “Hij was een man die niet op een frank moest kijken, en dat ook niet deed. Op politiek vlak was hij de eerste echte liberaal in Poperinge, die constant overhoop lag met de katholieke partij en de Kerk.”
17 scènes
“Al die verschillende aspecten komen aan bod tijdens de wandeling, die uit 17 scènes bestaat. De gids van dienst geeft telkens een korte inleiding op elke act, zodat de deelnemers de dialogen beter begrijpen”, legt Nele uit.
“We werkten jarenlang aan Pops 17, de theaterwandeling die het publiek meenam naar Poperinge in de eerste jaren na de oorlog. Het kriebelde om iets nieuws op poten te zetten. Mario’s zus woont hier en we hebben een groot hart voor De Lovie. Van het een kwam het ander en samen met Willy Tillie, een wandelende encyclopedie van historische kennis, zaten we aan tafel. Zijn zoon Jan, zijn schoondochter Ann en kleinkinderen Marius en Madelon spelen ook mee. Het verhaal, de locatie… het is prachtig.”
(lees verder onder de foto)
Inclusie
Aan de theaterwandeling nemen ongeveer 35 spelers deel. In totaal zijn er 45 medewerkers betrokken. “We zetten heel bewust in op inclusie. In de HUB van De Lovie werd hard gewerkt aan decorstukken voor de theaterwandeling. Zo werd een fototoestel anno 1890, geïnspireerd door fotograaf René Matton, gemaakt. Een team bakkers zorgt voor het bakken van versnaperingen en desserts. Er werd hier ook een naaiatelier opgezet, want de meeste kostuums zijn zelfgemaakt. Sommige bewoners spelen ook mee”, vertelt Nele.
VR-beleving
“De wandeling wordt een totaalbeleving, maar voor sommige bewoners is deelnemen niet vanzelfsprekend vanwege het parcours en de duur van de wandeling. Daarom filmt een medewerker van De Lovie de scènes, zodat bewoners ze via een VR-bril kunnen beleven.” De theaterwandeling vindt plaats op 12, 13, 19 en 20 april. De wandeling vertrekt stipt om 12.30 uur en eindigt om 19 uur. Per voorstelling kunnen maximaal 90 mensen deelnemen. “Een ticket kost 45 euro. Belangrijk om te weten is dat alle hapjes en drankjes tijdens de theaterwandeling in de prijs inbegrepen zijn.”
Wees er snel bij, want grootste deel van de tickets zijn al verkocht.
Tickets: www.ticketwinkel.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier