Theatermaakster werkt samen met Menenaars in armoede

Bart Bogaert (CC De Steiger), schrijfster Mona Thijs, Luc Dujardin (Welzijnsschakel Grenslicht Menen), Frederick Vanmaele (OCMW Menen), Tom Claerhout (CAW Zuid-West-Vlaanderen), schepenen Angelique Declercq en Griet Vanryckegem zetten samen met heel wat sociale en culturele organisaties hun schouders onder ‘De Wakkeren’. (foto CB)
Redactie KW

Op 17 oktober, Werelddag van het verzet tegen extreme armoede, zal de voorstelling De Wakkeren ‘s nachts om 23.30 uur in première gaan. Het is een uniek sociaal-artistiek project, dat gesteund wordt door heel wat Menense organisaties. Schrijfster en theatermaakster Mona creëert een poëtische tekstvoorstelling over de mogelijkheden en de obstakels van de nacht. Voor de tekst baseert ze zich op verhalen die Menenaars in armoede schrijven en vertellen.

Je ogen sluiten en in slaap vallen, is een privilege. Dat is het uitgangspunt van De Wakkeren. “Met het project roepen we op om voor één nacht onze slaap te laten om te luisteren naar verhalen waar mensen, die niet kúnnen slapen, van wakker liggen. Maar ook waar ze van dromen: de nacht als een plek waarin het onmogelijke mogelijk wordt”, zegt Mona Thijs.

Nog tot juni sprokkelt ze verhalen op verschillende locaties in Menen zoals CAW Zuid-West-Vlaanderen, ‘t AC-oord en het Rode Kruisopvangcentrum… Ze ontmoet er mensen in armoede en nodigt hen uit om hun eigen ervaringen neer te schrijven tijdens een reeks workshops. “Daarbij mogen ze hun verbeelding laten werken, zodat er een wisselwerking ontstaat tussen echte verhalen en fictie. Samen werken we de personages en verhalen uit voor de voorstelling in oktober.

“Uit die schrijfsessies is al heel wat moois voortgevloeid. Zo is er iemand die eigen gedichten en zelfs een liedtekst over de nacht naar de workshop meebracht. Voor de tekstvoorstelling zelf doen we een beroep op acteurs van De Figuranten, de Academie voor Beeld, Muziek & Woord, en Cie Tabloo. We gaan ook op toer met De Wakkeren. We spelen op 17, 18, 24 en 25 oktober in Menen en trekken op 22 oktober naar Kortrijk” aldus Mona.

“Met dit sociaal-artistiek project willen we de kwetsbaren en het reguliere theaterpubliek samenbrengen én de beeldvorming over armoede veranderen”, zeggen schepen van Armoedebestrijding Angelique Declercq en schepen van Cultuur Griet Vanryckegem. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier