Taterwater brengt ‘De broers Geboers’: “Vlaams theater pur sang”

De broers Geboers wordt gebracht door Dries Uyttenhove, Monique Coolman en Wouter Verschaeve (zittend), Stijn Jacobs en Laurens Vandewalle (achteraan). © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Theater Taterwater brengt het tragikomische stuk ‘De broers Geboers’ van de bekende toneelschrijver Arne Sierens op 15, 16, 17, 22 en 23 maart in oc De Gildezaal in Handzame. De regie is in handen van Dries Dewulf en er staan slechts vijf spelers op de planken, dus dat wordt een theatraal huzarenstukje.

“We zijn met volle moed beginnen repeteren”, steekt hoofdrolspeler Stijn Jacobs (43) van wal. Hij woont langs de Staatsbaan in Handzame, is getrouwd met Annick Pauwelyn en is de uitbater van Realtime Systems.

“Ik heb het stuk in het verleden zien opvoeren door compagnie Cecilia met Sebastien Dewaele en Wim Willaert in de hoofdrol. Dat was een schitterende vertoning en we zullen ons beste beentje mogen voorzetten, want het is niet zomaar een komedie die op het lijf geschreven is van een amateurtoneelvereniging. Voor mij is het in elk geval een serieus pak tekst om vanbuiten te leren. Ik sta zowat het hele stuk door op de planken en laat ons zeggen dat ik na een repetitie, en dus ook een voorstelling, helemaal pompaf ben. Mijn personage moet zich het hele verhaal door opjagen en kwaad maken. Vloeken, roepen, schelden, het vraagt een serieuze inspanning van een mens.”

Marginaal gezin

“Het stuk schetst een portret van een marginaal gezin dat door deze moderne maatschappij zonder ophouden in de zak gezet wordt. Het is Vlaams theater pur sang: rauw en heftig, maar ook schrijnend, hilarisch, pijnlijk, aandoenlijk en hartverwarmend. Ik speel Marnix Geboers, die net vrijgelaten werd uit de gevangenis. Mijn vrouw is ervandoor, mijn moeder ligt in het ziekenhuis en mijn jongste broer Ivan, gespeeld door Laurens Vandewalle, verkleedt zich als vrouw en voelt zich niet goed in zijn vel.”

“Als vader Noël, vertolkt door Dries Uyttenhove, weer opduikt en mijn moeders nieuwe lief, de Rus Andreï, een rol voor Wouter Verschaeve, zijn intrek neemt in de overbevolkte woonst, slaan bij Marnix de stoppen door. Gelukkig is er nog de moedige mémé, gespeeld door Monique Coolman, die de boel probeert recht te houden”, besluit Stijn.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Drankencenter Rojo, Staatsbaan 48b.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier