Poperinge maakt zich op voor locatietheater ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’: “Bewoners kijken ernaar uit”

Er wordt, door 38 acteurs, letterlijk toneel gespeeld in de Toekomststraat in Poperinge. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Eind september en begin oktober worden acht voorstellingen gebracht van het locatietheater ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’. Er wordt, door 38 acteurs, letterlijk toneel gespeeld in de Toekomststraat in Poperinge. Op de tribunes is in totaal plaats voor 2.000 toeschouwers. De kaartenverkoop loopt zeer goed.

Het is een doodgewone dinsdag: afvalcontainers worden binnengehaald, mensen vertrekken naar het werk, pakjesdiensten leveren pakjes, nu en dan rijdt er een auto door de straat, enzovoort.

Tot plots: een WhatsAppbericht van het Koningshuis alles op zijn kop zet. Wanneer blijkt dat de koning wel eens op bezoek zou komen, wordt op één dag tijd een feestcomité Toekomststraat op poten gezet. Er wordt voor de gelegenheid zelfs een speciaal lied geschreven.

Cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V): “Het stuk wordt gebracht in openlucht, in de Toekomststraat. Vele straatbewoners zijn zeer positief. Ze kijken uit naar het project en zullen zelfs de bar bemannen na het optreden.”

2.000 toeschouwers

“Net zoals bij de vroegere theaterwandelingen in de dorpen, werken weer zowat alle Poperingse toneelverenigingen samen om dit project te brengen. Zowat 75% van de overdekte tribuneplaatsen zijn al de deur uit, bij de niet-overdekte is dat 30%. De tribune wordt geplaatst op het kruispunt van de Toekomststraat met de Toc-H-straat, ter hoogte van de voormalige beenhouwerij. Per opvoering is er plaats voor 258 toeschouwers, in totaal dus een kleine 2.000”, zegt cultuurfunctionaris Jessy Clynckemaillie.

Verteller

Reningelstnaar Wim Chielens (64) schreef het scenario van het locatietheater. “Na lang zoeken kwam ik in de Toekomststraat terecht als ideale locatie. Die straat heeft een perspectief, een dieptezicht. Er zijn geen opritten of voortuintjes, en het is een typische volks Vlaamse buurt. Tijdens het stuk treed ik ook op als verteller.”

Micro’s en koptelefoons

Sander Tant regisseert, Pieter Meuleman staat hem bij als coach beweging. Beiden zijn ze leerkrachten aan de Kunstacademie Poperinge. “We repeteerden een viertal maanden in de Maekeblydezaal. We hadden zo’n grote ruimte nodig, omdat we zowat 45 meter van de Toekomststraat als decor gebruiken. Alle acteurs dragen een microfoontje, en alle toeschouwers een koptelefoon”, zegt Sander Tant.

Afgelopen donderdagavond vond de eerste repetitie plaats in de Toekomststraat zelf. Bij de anciens zagen we heel wat bekende gezichten uit de lokale toneelwereld, maar ook veel nieuwe, vooral jonge gezichten. Er wordt gespeeld in het lokale dialect. In het midden van de Toekomststraat staat een werfkeet. De reden hiervan wordt duidelijk in de loop van het stuk. Zoals in het echt, kennen de straatbewoners elkaar niet allemaal, maar in het theater ontstaan nieuwe romances. Een viertal leegstaande huizen krijgt in het stuk ook hun functie.

Cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne: “Technisch gezien is het een heel grote uitdaging. Jan Casier en Roeland Vancraeynest staan in voor geluid en licht. Omdat we alles zo naturel mogelijk willen brengen, wordt niemand geschminkt. Zowat twintig mensen uit bepaalde verenigingen staan in voor de catering en parkeerbegeleiding.”

Praktisch

De speelperiode telt acht vertoningen – telkens om 20 uur – op vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 september en op dinsdag 1, woensdag 2, donderdag 3, vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober. Er is geen pauze, wel bar achteraf. Een ticket kost 14 euro voor een niet-overdekte zitplaats en 16 euro voor een overdekte zitplaats.

Je bereikt de tribune via de Polenlaan of de Toc-H-straat. De tribune is niet bereikbaar via de Korte Reningelst, Toekomststraat of Quintens Wandeling. Het betreft een organisatie van de dienst Cultuur Poperinge, telefoon 057/34 66 23.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier