Kunst en Vreugd brengt ‘Trouwfeesten en processen’: “Herkenbaar en met humor”

U herkent bovenaan v.l.n.r. André Thijs, Dirk Dely, Renaat Lotthior, en Evelyne Vanhoorne. Onderaan v.l.n.r. Sarah Swaenepoel, Ann Vanderper, Arthur Deman, Dieter Himpe en helemaal vooraan Maurice Carpentier. (foto JT)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Kunst en Vreugd Hooglede brengt binnenkort het stuk ‘Trouwfeesten en processen’ op de planken, van de hand van Gentenaar Arne Sierens.

Het stuk heet voluit Trouwfeesten en processen, vuile hoeren, bedriegers, slechte ouders, domme kinders enzovoorts tot het einde der tijden. “Ik ben fan van de werken van Sierens”, vertelt regisseur Dieter Himpe. Naast regisseren treedt hij ook zelf geregeld op bij Kunst en Vreugd. Voor dit stuk krijgt hij regieassistentie van zijn partner Evelyne Vanhoorne. “Sierens kan gezien worden als een theatermaker die het volkstoneel naar de hedendaagse tijd brengt. Zo komen we in dit stuk in contact met figuren uit de onderbuik van de samenleving. We krijgen schellekes van hun leven voorgeschoteld, maar onder hun harnas van humor en laconieke kwinkslagen zit soms een pijnlijk verhaal.”

Huzarenstukje

Het verhaal speelt zich af in Rialto, een vergane feest- en danszaal. Een plek uit het verleden waar werd gedanst, gelachen, gezongen en gevochten. Yolande, een hoer op retour, roept iedereen samen in de Rialto omdat ze groot nieuws heeft. Nieuws dat zijn impact heeft op alle andere personages. “We werken met een gevarieerde cast. De jongste, Maurice Carpentier is pas tien jaar en speelt voor het eerst mee. Het was best pittig om het stuk te repeteren, want we begonnen pas half januari. Het is een huzarenstukje om dit op twee maanden tijd perfect te krijgen, maar mijn ploeg heeft zich met veel enthousiasme gesmeten.”

Het resultaat is een vrij gelaagd stuk waarin de toeschouwers kunnen binnenkijken bij de mens. “Het is zeker herkenbaar en er zit de nodige humor in, maar de personages hebben ook al een lijdensweg ondergaan. We willen de bezoekers een mooie theateravond bezorgen. Het wordt een rollercoaster waarin er afgewisseld wordt tussen lachen, ongemakkelijke momenten, even slikken en weer terug.”

Speeldata: zaterdag 16, zondag 17, woensdag 20 en zaterdag 23 maart. Info en tickets op www.hooglede.be/tickets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier