Het doek valt na 58 jaar theatervoorstellingen over Gudruncomité: “We worden nu zelf het publiek”

Het Gudruncomité stopt ermee na 58 mooie jaren vol toneel. We herkennen Marcel Vandamme, Cecile Bouteligier, Linda Volcke, Walter Denyft, Myriam Bostoen, Monique Vandenberghe en Eric Kellens. Schepen van cultuur Koen Decleir (rechts) kwam hen uitwuiven. © Gino Coghe
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Cultuurcentrum De Beuk verliest na bijna 60 jaar één van haar trouwste gebruikers: het Gudruncomité, dat 58 jaar lang zes professionele theatergezelschappen per jaar liet schitteren op de Kortemarkse planken, houdt ermee op. Het zevenkoppige bestuur doet het vanaf nu wat rustiger aan, en zal na al die jaren nu zelf eens een toneelstuk meepikken in de Beuk of iets kunnen drinken in de foyer.

“We hebben met het bestuur besloten om er na ons 58ste toneelseizoen een punt achter te zetten”, aldus bestuurslid Walter Denyft (71) die met zijn echtgenote Linda Volcke in de Pastoor Blanckestraat woont. “We zijn allemaal geen drie maal zeven meer. Marcel Vandamme, die in Torhout woont en er al van in het begin bij is, is met zijn 86 jaar de oudste van ons gezelschap. Met de vaste ploeg zijn we nu toch al 35 jaar bezig. De naam van ons comité is niet alleen vernoemd naar een stuk van Albrecht Rodenbach, maar in de jaren ‘60 kreeg de zaal, die toen nog luisterde naar de naam Gildezaal of Den Tap, een nieuwe naam: Gudrun. In 1966 bestond het Gudruncomité uit Aimé Desimpel, Raoul Penninck, Michel Denduyver, Frans Rossey, Marcel Vandamme en zijn vader Leon Vandamme, alsook mijn vader Ivo Denyft.”

De Strangers

“Er werden contacten gelegd met NT Gent, KNS Antwerpen en KVS Brussel met de vraag of ze een productie konden brengen in Kortemark. De eerste voorstelling werd gespeeld op maandag 15 januari 1968. Het was de gekende komedie Boeing Boeing, met in de hoofdrollen Nand Buyl en Chris Lomme. Een toegangskaart kostte toen 100 frank oftewel 2,5 euro. In de beginjaren werd er niet alleen toneel opgevoerd, maar brachten ze ook shows. Zo waren zelfs De Strangers eens te gast. In die 58 jaar passeerden alle grote namen van het Vlaamse theater de revue: Luc Philips, Jaak Van Assche, Tuur Deweert, Johny Voners, Carry Goossens, Jenny Tanghe, Jo de Meyere…, teveel om op te noemen. In 1992 moest er zelfs een beroep gedaan worden op de Kortemarkse gewichtheffersclub om een mini-cooper van 300 kg op het podium te krijgen, omdat hij niet door de normale toegangspoort kon.”

Fysiek zwaar

“In 1997 werd de zaal verbouwd en omgedoopt tot de huidige zaal De Beuk, maar de werken duurden langer dan verwacht. Er werd op dat moment gebruik gemaakt van kleinere voorstellingen die plaatsvonden in oc De Kouter. We vonden er toen niets beter op dan de voorstelling toch te laten doorgaan en zelf autocars in te leggen en ons publiek naar Mechelen te brengen. We houden ermee op, net op de drempel van zes decennia Gudrun, maar het is een wijs besluit. We worden allemaal een dagje ouder en het werk wordt fysiek te zwaar. Er is ook geen directe opvolging en we hebben die eigenlijk ook niet gevonden. Voor onze vaste ploeg van zeven mensen is de zaterdag van de opvoering een lange en zware dag. De voorstelling start om 20 uur en is afgelopen rond halfelf, maar dat betekent niet dat wij op onze lauweren kunnen rusten”, vertelt Walter.

“We starten ‘s morgens altijd omstreeks halftien. De foyer moet klaargezet worden, er wordt geholpen bij techniek, decor … Als we dan ‘s avonds kunnen afsluiten, dan is het dikwijls al twee uur ‘s nachts gepasseerd.”

Geen zwart gat

“Het grappige is dat wij als bestuur in al die jaren nooit een toneelstuk gezien hebben in De Beuk, want we zijn altijd achter de schermen bezig, in de foyer alles op te ruimen en klaar te zetten. We zijn in al die jaren natuurlijk heel vaak op verplaatsing gaan kijken naar Gent, Mechelen, Antwerpen of Brussel, want alle zes de stukken die we per seizoen programmeren, hebben we uiteraard eerst zelf gezien. Na al die jaren ten dienste van ons publiek worden we zélf publiek en kunnen we nu eindelijk zelf eens genieten in De Beuk van een voorstelling en een drankje in de foyer. In een zwart gat zal ik zeker en vast niet vallen, daarvoor ben ik nog met teveel andere zaken bezig. Volgend theaterseizoen dus geen 59ste Gudrunseizoen, maar er zullen wel een aantal theatervoorstellingen geprogrammeerd worden in De Beuk, in samenwerking met de Kortemarkse Cultuurdienst”, besluit Walter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content