“Een uitzonderlijke prestatie”: theaterbende PROT opnieuw geselecteerd voor het Landjuweel

De regionale Theaterbende PROT met CC Ghybe in Poperinge als vaste stek mag zich alweer laureaat van het Landjuweel noemen. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De regionale Theaterbende PROT met CC Ghybe in Poperinge als vaste stek mag zich alweer laureaat van het Landjuweel noemen. Dit festival stuurt elk jaar selecteurs door Vlaanderen en Brussel. Na vorig jaar met ‘Hamlet’ werd PROT met hun 10de productie ‘Tril’ in een regie van Pieter Meuleman voor het tweede jaar op rij geselecteerd.

“Uit een kleine 100 voorstellingen selecteert een professionele jury de crème de la crème van wat het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel te bieden heeft. Een vijftiental groepen per jaar wordt beoordeeld als ‘Landjuweelwaardig’”, zegt Chris Vandenberghe van PROT. “Voor de tweede keer werden we met PROT geselecteerd.”

“Een zeer uitzonderlijke prestatie. PROT wordt hiermee bevestigd in zijn overtuiging om steeds volop voor een sterke tekst te gaan, en om zowel op als naast de scène zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Voor het derde jaar op rij wordt de voorstelling voor een groot deel door jongeren gedragen. Uit de voorstellen van regisseur Pieter Meuleman koos PROT’s leesgroep Quake van Casper Vandeputte, herwerkt tot Tril.”

Soundscape

Het is een eerder filosofische tekst zonder verhaallijn of personages. Over hoe onze afkomst en verleden bepaalt wie we vandaag zijn. Of net niet willen zijn. En of het zin heeft ons daartegen te verzetten. “Door de acteursploeg doorspekt met linken naar hun eigen levens, en prachtig in beeld en beweging gebracht door deze jonge en intelligente regisseur. Muzikant Steven Camertijn maakte een soundscape op maat van deze performance, en bracht die live op scène. PROT’s tiende worp was ongetwijfeld de minst pleasende voor het publiek. Dat werd voortdurend uitgedaagd om na te denken, kreeg stevige brokken tekst door de strot geramd, werd uit zijn comfortzone gehaald. Niet iedereen wist er goed raad mee”, aldus Chris.

(Lees verder onder de foto.)

De regionale Theaterbende PROT met CC Ghybe in Poperinge als vaste stek mag zich alweer laureaat van het Landjuweel noemen.
De regionale Theaterbende PROT met CC Ghybe in Poperinge als vaste stek mag zich alweer laureaat van het Landjuweel noemen. © gf

“Andere kijkers waren er helemaal wild van. De voorstelling rammelde alleszins iets los: er werd in de foyer achteraf veel besproken en gediscussieerd. Toeschouwers lieten weten dat ze thuis nog dagen met het stuk bezig waren.”

In het juryverslag stond te lezen: “Theaterbende PROT kiest steeds voor theater met een uitdaging en Tril was weer zo’n voorstelling. Wat een lef om met deze tekst een voorstelling te maken. En hoe blijft dit boeien? PROT slaagde hier wonderwel in, mede door een zeer intelligente regie van Pieter Meuleman. Het sterke samenspel, de sublieme soundscape en de consequente en vakkundige regie zorgen ervoor dat we deze voorstelling selecteren voor de longlist van het Landjuweelfestival.”

Meneer Paul

“Voor volgend jaar tapt PROT trouwens uit weer een heel ander vaatje. Met Meneer Paul van Pjeeroo Robjee brengen we dan een verhaal over vastgeroeste onverzettelijkheid en jeugdige onmacht. Een tekst in een prachtige plastische taal, met veel knipogen en humor.”

Tril speelde in CC Ghybe Poperinge van 27 januari tot 3 februari voor ruim 700 toeschouwers. Mogelijk wordt de voorstelling hernomen in het najaar op het Landjuweelfestival in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier