David, Eliza én Eliot spelen voor de laatste keer mee in ‘Oink’: “Tien fijne jaren bij Taptoni”

Het voltallig gezin nam in totaal aan vier producties mee. In ‘OINK’ staat Oskar niet meer op het podium, want hij zit nu in het middelbaar. Na 10 maart stopt het ook voor de andere gezinsleden. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdagavond 9 en zondagnamiddag 10 maart spelen David Lips-D’hoore, Eliza Bruneel en de jongste zoon Eliot uit Ingelmunster voor de laatste keer mee in een productie van Taptoni. Eliot zit immers in het zesde leerjaar en verlaat de lagere school. Sinds 2016 speelde het voltallig gezin met ook zoon Oskar vier keer mee in diverse Taptoni-producties.

David (43) en Eliza (43) wonen met de kinderen Oskar (14) en Eliot (11) in de Bruggestraat 288B. David werkt als technical director bij TVH Equipment in Waregem. Eliza is opleidingscoördinator en docent bij Howest in Kortrijk. Zoon Oskar volgt STEM-wetenschappen in het VTI in Roeselare. De jongste zoon Eliot zit in het zesde leerjaar van De Wingerd in de Schoolstraat. Naast Taptoni is het gezin in eigen gemeente ook nog actief in een aantal verenigingen: judo, AVI, Trampo’s, Yoga Studio, Chiro Jefri, Kunstacademie en in de oudergroep van kinderopvang ’t Achterhuisje.

Video-opname

Het gezin speelt al tien jaar mee bij Taptoni en het is hun vijfde voorstelling. Het voltallig gezin werkte in 2016 mee aan de productie Papaver, in 2018 speelden ze mee in Indigo, in 2020 in Prins Piet Lut van Liliput en in 2022 bij Reutemeteut. In Oink spelen enkel David, Eliza en Eliot mee, want Oskar zit al in de middelbare school.

“In 2020 speelden we enkel de generale repetititie, want net in dat weekend begon de eerste lockdown wegens corona. Die voorstelling konden we dus nooit voor een echt publiek spelen. We hielden er enkel een video-opname aan over”, zegt Eliza, die over de voorbije producties nog het volgende kwijt wil: “De eerste voorstelling Papaver was de mooiste en de meest aangrijpende, omdat dit gebaseerd was op een echt gebeurd verhaal tijdens de oorlogsperiode in Ingelmunster. Er waren toen ook heel veel personages die echt hebben geleefd. Het was confronterend om te ervaren hoe die oorlogsjaren, ook voor kinderen, moet geweest zijn.”

Wat vindt het gezin van de productie Oink? “Dit is een familiemusical over een klein wezentje dat in een sprookjeswereld terecht komt. In 1997 werd Het Oinkbeest al eens gespeeld door de toenmalige leden van Taptoni. De combinatie met het jeugdorkest De Speelveugels is een echte meerwaarde. Je hebt toneel, zang en muziek en dat valt mooi samen tot een prachtige en sprookjesachtige voorstelling voor het hele gezin. Ook het decor is nog nooit zo gedetailleerd en idyllisch uitgewerkt. Regisseur Krista Roelens en haar man Jan Martens hebben daar zeer veel werk in gestoken. Maar eveneens op technisch vlak zijn we er eindelijk op vooruit gegaan. De gemeente Ingelmunster stelde meer lichten en micro’s ter beschikking. We kunnen eveneens een beroep doen op Bert Coucke en meester Davy Cloet, waardoor er veel mogelijk is qua geluid, licht en speciale effecten.”

Liever skaten

Voor de eerste keer speelt zoon Oskar niet mee. “Oskar kijkt met zeer mooie herinneringen terug naar zijn tijd bij Taptoni. Nu hij in het middelbaar zit, is skaten en iets met vrienden samen doen meer zijn ding. Hij kijkt dus enorm uit naar de opening van het nieuwe skatepark. Natuurlijk komt hij wel kijken naar Oink’”, lacht Eliza.

Verrijkende ervaring

“Als gezin is het onze laatste keer, want nu ook Eliot naar het middelbaar zal gaan, stopt eveneens onze deelname. Het is een bijzonder fijne ploeg van vooral leerkrachten uit De Zon – en een paar uit De Wingerd – en uiteraard ook Krista en haar man Jan. Het is ongezien hoe ze met zo’n kleine groep volwassenen zo’n prachtig decor kunnen bouwen, allerlei kostuums kunnen maken, al die jonge kinderen kunnen schminken en hen vooral zoveel tekst, dansjes en liedjes aanleren. Ook voor kinderen uit het bijzonder onderwijs De Zon is die hele periode een enorm verrijkende ervaring en een echte uitdaging. Dat is heel mooi om te zien. De Speelveugels en de Harmonie Kunst Veredelt met dirigent Tuur Dumoulin hebben de muziek voor deze voorstelling trouwens helemaal zelf gecomponeerd en bewerkt. De muziek zit verweven in het stuk.”

Op zaterdag 9 maart om 19 uur en op zondag 10 maart om 14 uur in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Eén ticket kost 8 euro voor volwassenen, 5 euro voor jongeren beneden de 12 jaar. Tickets zijn te verkrijgen in dagbladhandel Clip in de Bruggestraat 53, via de Facebookpagina van Taptoni of via www.taptoni.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier