‘The Herring’ en gigantisch ‘toetsenbord’ zijn nieuwe Beaufort-blikvangers

The Herring van Johan Creten op het strand van Sint-André in Sint-Idesbald. (foto MVO)
Redactie KW

Van de twee Beaufort-kunstwerken 2024 krijgt The Herring van de Belgische kunstenaar Johan Creten een permanente plek op het strand van Sint-André in Sint-Idesbald. Het lokaal bestuur kocht het beeld aan en betaalt er 100.000 euro voor, de andere helft wordt betaald door Westtoer.

Cultuurschepen Stéphanie Anseeuw is er blij mee. “We konden ons meteen vinden in de suggesties van Westtoer-curator Els Wuyts. The Herring past perfect bij onze gemeente! In dit bronzen vrouwenbeeld zien we een link met de werken van onze George Grard, die zich in zijn carrière liet inspireren door vrouwelijk naakt. En de haring is ook een knipoog naar ons NAVIGO-Visserijmuseum. We vinden het een meerwaarde dat het een werk van een Belgische kunstenaar is. Hoewel Johan Creten momenteel in Parijs woont, komt hij toch persoonlijk naar Koksijde voor de officiële inhuldiging op 27 maart.”

Het tweede kunstwerk bevindt zich op de Zeedijk van Koksijde, aan de Vanlangenhovestraat. Dit werk van de Argentijnse kunstenaar Jorge Macchi werd geïnstalleerd door VIVES-studenten van Brugge. De kunstenaar gaf hen instructies vanop afstand en de samenwerking verliep vlot. Het uitvergrote toetsenbord is alvast een blikvanger die de nieuwsgierigheid wekt.”

“Het was ook de expliciete wens van de kunstenaar dat de ene zijde van het kunstwerk een wat rustiger sfeer zou scheppen en dat de andere zijde de link is met onze drukke wereld. Deze kunstinstallatie kochten we niet aan, en wordt na afloop van deze achtste editie van de Triënnale Beaufort in november weer weggehaald.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier