Stijn Streuvels tot leven gewekt in evocatie ‘De virtuoze taalkronkelaar’: “Literair erfgoed mag niet verloren raken”

Tijdens een van de generale repetities werd deze foto genomen. V.l.n.r. An Dubuquoy, Dieter Santy, Carlos Decock, Filip Santens, Ronny Vanmaercke, accordeonist Gilles Vandenabeele, Joy Vanmaercke, Stefaan Demerie, Claudine Heyse, Ilse Naessens. Laura Vandeputte en de dansers in het wit Laura Vandeputte, Kim Degroote, Febe Vanpoucke (Nel Naessens staat niet op de foto). © GV
Redactie KW

Zaterdag 16 oktober gaat de evocatie in première in een bijna uitverkochte zaal De Stringe. De multidisciplinaire evocatie ‘De virtuoze taalkronkelaar’ is een creatief eresaluut aan een grote meneer. Onder regie van Tiegemnaar Ludwig Poignie wordt het universum van Stijn Streuvels tot leven gewekt door een tiental gedreven acteurs, in combinatie met eigenzinnige videoprojecties van het Avelgems jongerencollectief Spacemakers en de bezwerende choreografieën van Ariadne-Eureka, onder leiding van Linda Demeulemeester.

Een verteller kruipt in de huid van Streuvels en laat tal van personages uit het rijke oeuvre van de auteur tot leven komen. Zo treden figuren uit ‘Het leven en de dood in de ast’ in dialoog met ‘Alma met de vlassen haren’, en brengt ‘Mira’ naast ‘Jan Vindeveugel’ een ode aan het Vlaamse landleven.

Onderdompelsessie

“Ik had helemaal niet de intentie van een Streuvels-kopie op scène te zetten, want in mijn gemeente Ingooigem gebeurde in het verleden al heel wat hieromtrent”, aldus regisseur Ludwig Poignie (64). “Daarom ensceneerde ik een verteller-figuur die symbolisch de jas, de wandelstok en het zonnehoedje van Streuvels op een kapstok hing, om daar figuurlijk het personage van Streuvels mee te belichamen. Die imaginaire verteller is de rode draad van het gebeuren. Hij breit het literaire leven van de auteur als een lappendeken aan elkaar, waarbij drama, dans, muziek, beelden en boekfragmenten als een geheel in elkaar vloeien op een organische manier. Een onderdompelsessie als het ware in het leven en werk van de gevierde schrijver.”

zwaar labeur

De regisseur koos voor de Streuveliaanse taal. “Enkel de verteller spreekt Algemeen Nederlands. De andere acteurs spreken geen plat dialect, maar de subtiel door Streuvels gecreëerde metataal, waarbij hij een mix maakte van woorden uit het landelijke leven met nieuwe woorden die hijzelf boetseerde. Het was daardoor dat Streuvels zo beroemd werd. Als geen ander boetseerde hij personages die door dat harde landleven getoucheerd werden.

Voorstelling biedt blauwdruk van talentenpalet van Streuvels – Ludwig Poignie, regisseur

Wat deed die harde natuur, dat zwaar labeur, dat onmenselijke zwoegen met hen wordt weergegeven in een diepere laag of een filosofische insteek. Op het einde van de voorstelling houd je geen encyclopedisch overzicht van zijn werk over, maar wel een blauwdruk van het talentenpalet van de schrijver”, benadrukt Poignie, die reeds een kleine dertig jaar bij de Ingooigemse toneelvereniging ‘Lust in ’t Schoone’ regisseert en daar vier decennia spelend bestuurslid is.

Alter ego

Het choreografisch werk van Linda Demeulemeester wordt gedanst door dansers van Ariadne-Eureka uit Anzegem. “Vier ervaren jonge twintigers uit Anzegem en Avelgem vertolken simultaan wat er in het hoofd van de acteurs omgaat”, verduidelijkt Demeulemeester.

Regisseur Ludwig Poignie in 2019 tijdens de evocatie Historia Vehta ter gelegenheid van 900 jaar Vichte.
Regisseur Ludwig Poignie in 2019 tijdens de evocatie Historia Vehta ter gelegenheid van 900 jaar Vichte. © gf

“Of om het met andere woorden te zeggen, zijn zij het alter ego van de verschillende personages. Het betreft verschillende emoties zoals hoop, ontgoocheling, uitputting, angst en verwondering. Naast enkele korte stukken zonder muziek worden ook langere stukken gedanst op prachtige muziek van de componisten Argentijn Astor Piazzolla en de Estlander Arvo Pärt.”

Kaartje kopen

“De première in Vichte op 16 oktober wordt hoogstwaarschijnlijk een full house, wat meteen aantoont dat de schrijver nog steeds leeft”, besluit de regisseur. “Graag maak ik zowel oud als jong warm om een kaartje te kopen, want de literaire nalatenschap van een van de grootste schrijvers uit onze contreien mag niet verloren raken!”

Vanaf 16 oktober speelt de evocatie in 3 verschillende gemeenten die onlosmakelijk verbonden zijn met de levenswandel van Stijn Streuvels. De voorstelling gaat in première CC De Stringe in Anzegem (19u30), waar hij in het landelijke Ingooigem Het Lijsternest: Streuvelshuis & schrijversresidentie als schrijverslocatie had. Daarna zijn er nog voorstellingen in Spikkerelle te Avelgem, het dorp waar hij 18 jaar als bakker werkte en in OC de Vonke in zijn geboortedorp Heule, waar hij 150 jaar geleden het levenslicht zag. (GV)

Speeldata en reservaties kan je vinden via: https://www.150jaarstreuvels.be/de-virtuele-taalkronkelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier