Spilbrochure seizoen 24-25 met 130 gevarieerde voorstellingen: “Cultuur zorgt voor een krop in de keel, vlinders in de buik”

Voorstelling nieuw seizoen De Spil - Roeselare (Foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Ze is er weer, de Spilbrochure voor het volgende seizoen van het Roeselaarse cultuurcentrum. Ruim 130 voorstellingen binnenshuis, maar ook vaak op locatie, dat heeft het team van Spildirecteur Hilde Cuyt voor ons geselecteerd. “Kunst geeft energie en het is dat vuur dat we willen verspreiden en aanwakkeren. In dit boekje kan iedereen iets vinden naar zijn of haar smaak.”

De grootste slokop in de Spilprogrammatie blijft theater met 23 voorstellingen. Programmator Annelies Vancraeynest: “We hebben volgend seizoen heel wat oude bekende op bezoek zoals Het Eenzame Westen maar even goed verrassend nieuwe producties waar ik er graag eentje uitpik: Nastaran Razawi Khorasani, probeer deze naam te onthouden. Het is een bloedmooie voorstelling die op indrukwekkende wijze toont hoe het voelt om in een dictatuur te leven. Maar er staan ook enkele reuzenproducties gepland zoals Needcompany dat dit keer de komedies van Shakespeare brengt.”

Op concertgebied boekte Pieter Vandamme 21 optredens met kleppers als Noordkaap, Gabriel Rios, Stef Bos, Wim Opbrouck, Het Zesde Metaal of Kommil Foo. “Zelf kom ik zeker kijken en luisteren naar de fantastische fadozangeres Lina en naar Cinder Well die als Amerikaanse singersongwriter de Ierse folkmuziek omarmt. Vergeet zeker ook niet Daniel Herskedal en Mari Kalkun te noteren in de agenda. Nooit eerder zag je een tuba als solo-instrument op ons podium.”

Zondagnamiddag

Muziek is natuurlijk ook klassiek en daarvoor kan je dertien keer een ticket kopen, zegt Hilde Cuyt. “Je kan bij ons terecht voor avondvullende concerten en voor aperitiefconcerten maar we hebben ook enkele zondagnamiddagvoorstellingen. Dé kleppers van ons land komen weer op bezoek zoals Prima La Musica, Brussels Philharmonic en het Symfonieorkest Vlaanderen maar probeer ook eens nieuwigheden als de Siamese Compagnie of het Four Aces Guitar Quartet dat in de Sint-Jozefskerk onder andere muziek van Adriaan Willaert speelt. Graindelavoix brengt in een nooit eerder gebruikte setting van de Rumbeekse St.-Petrus en Pauluskerk eveneens muziek van deze polyfonist.”

Het is geen overdrijving te stellen dat met moderne dans De Spil in heel ons land naam heeft gemaakt. “We hebben weer geboren Roeselarenaars Alexander Vantournhout en Sarah Bostoen te gast. Enkele voorstellingen vind je zowel onder de noemer muziek als onder dans omdat de twee worden gecombineerd, aldus Bieke Demeester.”

Comedy Café

Gwendoline Sabbe selecteerde 21 comedyvoorstellingen: “William Boeva, Els De Schepper, Jens Dendoncker, Kamal Kharmach, Henk Rijckaert of Wouter Deprez zijn zeker bekend maar kom ook eens naar het Han Solo’s Comedy Café. Vier keer toveren we zaal Komedie om tot een gezellig comedycafé waarvan we het programma vooraf niet verklappen. Misschien komt een grote naam er een try-out doen maar je maakt zeker kennis met opkomend talent.”

“Intiemer zijn onze reeks vertelvoorstellingen waaruit ik graag die van Lia Van Bekhoven pik. Zij woont en is correspondente voor Vlaamse en Nederlandse media in Londen en verzamelde in de voorbije veertig jaar heel wat opmerkelijke verhalen over de gewone Brit en over de royals”, aldus nog Gwendoline.

Nog niet genoeg? Dan kan je ook naar elf circusvoorstellingen of zestien keer met de kids naar een familievoorstelling. Vergeet ook niet de festivals zoals De Groote Stooringe, La Folia, Hagelslag en Atalanta en de vele buitenhuisactiviteiten zoals De Tuin der Lusten.

De Ticketverkoop start op 11 juni en ook dit jaar doe je profijt door een bundel voorstellingen te kopen. De Spil heeft bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen. Voor hen heeft het cultuurcentrum een arrangement met overnachting in Roeselare in samenwerking met R&Breakfast en met het Parkhotel. En koop je een plusticket van 8 euro dan schenk je een kaartje voor een voorstelling aan een organisatie die zich inzet voor personen in een kwetsbare situatie. De Spil past het verschil van het ticket bij zodat iemand met minder financiële mogelijkheden een voorstelling kan meepikken.

Programma en tickets op www.despil.be vanaf 11 juni om 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier