Sofie Provost en Encachado winnen vernieuwde cultuurprijzen in Zulte:“Motivatie om door te gaan”

Enkele leden van Encachado en Sofie Provost met haar twee prijzen. © JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Toneelspeelster Sofie Provost en jeugdtheatervereniging Encachado zijn de grote winnaars van de vernieuwde Cultuurprijzen in Zulte. Sofie en Encachado mochten beiden zowel de juryprijs als de publieksprijs in hun categorie mee naar huis nemen. “Deze erkenning motiveert me om te blijven doorgaan”, zegt Sofie.

Na enkele jaren van afwezigheid werden vorige vrijdag in een volle Gaston Martenszaal opnieuw de Cultuurprijzen uitgereikt. In het vernieuwde concept bestaan nog slechts twee categorieën, individuen en groepen, en voor beiden was zowel een juryprijs als een publieksprijs voorzien. De prijzen werden uitgereikt in de vorm van vier unieke keramieken kunstwerken van Handmezzo, een keramiekatelier uit Olsene.

25-jarig bestaan

Jeugdtheatergroep Encachado kaapte beide beeldjes weg in de categorie voor verenigingen. Bij het uitreiken van de prijs roemden presentatoren Luc Ameye en Koen Demuynck Encachado vooral om de straffe decors en kostuums die jaar na jaar terugkeren in hun voorstellingen.

“In de eerste plaats hebben we natuurlijk vooral veel acteertalent bij onze jonge spelers”, zegt artistiek verantwoordelijke bij Encachado Bernd Verzele (44). “Maar het klopt dat de enscenering voor ons ook belangrijk is. We willen jongeren van theater laten proeven met een zo groot mogelijk totaalplaatje. Het is voor hen ook leuker om heel concreet in een andere huid te kruipen. Een realistisch, hedendaags stuk zou hen misschien minder tot de verbeelding spreken. Maar we zijn niet genomineerd voor een specifieke productie, maar wel omwille van ons 25-jarig bestaan in 2023. Deze prijs is een mooi ankerpunt voor de meer dan 200 jongeren die intussen al gepasseerd zijn in Encachado, en voor de vele volwassenen die achter de schermen aan de kar trekken.”

Blij met erkenning

De beide beeldjes in de categorie voor individuen gingen dan weer naar Sofie Provost (52). Zij is al sinds 1996 lid van toneelgroep ’t Olsenaarke en heeft daarmee de langste staat van dienst van de vereniging. “Het eerste jaar was ik nog toneelmeester bij ’t Olsenaarke”, zegt Sofie. “Ik hielp achter de schermen met de decorwissels, het klaarleggen van rekwisieten, acteurs helpen omkleden, … In 1997 stond ik voor het eerst op de planken en ik doe het nog steeds graag, vooral bij een groots kostuumdrama zoals bij de voorstelling voor ons 40ste jubileum.”

“Ik zit ook in de leesgroep van de vereniging, ik kies mee welk stuk we dat jaar zullen brengen. Daarvoor moeten we telkens toch een tiental toneelstukken lezen. Op vakantie heb ik niet alleen een boek mee, maar ook een toneelscript om te lezen. Daarnaast repeteren we ook twee keer in de week, naar een première toe nog vaker. Samen met mijn drukke job en huishouden heb ik dus best veel balletjes om in de lucht te houden. Ik ben daarom heel blij met de erkenning, het motiveert me om door te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier