Entertainer Arjen schrijft luchtig boekje over zijn populaire personage Valeir

Arjen schreef een luchtig boekje over zijn typetje Valeir. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Dadizelenaar Arjen Vanhuyse (24) heeft een boek geschreven. ‘De memoires van Valeir’ is een luchtig boekje waarin tal van anekdotes staan rond het personage Valeir. “Ik heb zelf nog nooit een boek uitgelezen, maar ik vind het wel leuk dat ik nu kan zeggen dat ik er één geschreven heb”, zegt Arjen, die in de beginjaren van zijn carrière onder andere furore maakte als clown Arjoentje.

Ondanks zijn jonge leeftijd draait Arjen Vanhuyse al jaren mee in de entertainmentwereld. Vroeger was de Dadizelenaar vooral gekend als clown Arjoentje, nu biedt hij een uitgebreid aanbod aan shows aan. “Van optredens voor senioren tot kinderanimatie en muziek. Het is belangrijk binnen onze sector dat je telkens naar vernieuwing zoekt. Dat probeer ik telkens te doen met bijvoorbeeld nieuwe typetjes of een nieuwe act”, vertelt Arjen, die binnenkort ook opnieuw start als presentator van de stunt- en duikshow in Bellewaerde. “Iets waar ik ieder jaar toch ook erg naar uitkijk.”

Polyvalente Valeir

Na een erg druk 2023 startte dit jaar wat kalmer voor de Dadizelenaar. Maar totaal onverwacht kwam Arjen op een nieuw idee om uit te werken. “Na een optreden van mijn typetje Valeir merkte een toeschouwer op dat ik wel een boek kon schrijven met de vele verhalen en anekdotes van dat figuurtje. Geen haar op mijn hoofd dat daar ooit aan had gedacht. Ik heb nog nooit in mijn leven een boek uitgelezen. Ik begin er soms wel aan, maar geraak nooit erg ver”, zegt Arjen.

De woorden van de toeschouwer konden Arjen toch overtuigen om in zijn pen te kruipen. Hij maakte van de kalmere periode tijdens dit voorjaar gebruik om de memoires van Valeir uit te werken. “In mijn boek vertel ik ook hoe Valeir eigenlijk ontstaan is. Toen ik startte als tafelgoochelaar was ik erg nerveus en liep het niet zo vlot. Gelukkig kon ik op een vriend rekenen die de goochelact wat overnam terwijl ik als Valeir voor de grappige noot zorgde. Al snel kon ons publiek Valeir appreciëren.”

Vleugje zelfspot

Inmiddels heeft Arjen de goocheltrucs veel beter onder de knie en is Valeir uitgegroeid tot een personage dat goochelt, zingt en grappen maakt. Valeir is erg polyvalent waardoor er veel over hem te vertellen valt. “Het boek dat ik geschreven heb, is ideaal om in het toilet te leggen. Het is erg luchtig en ook een vleugje zelfspot is nooit ver weg. Ik denk dat het wel heel vlot leest. Over alles wat er gebeurt, mag je niet te veel nadenken. Telkens loert er wel een verrassende wending om de hoek.”

Het boek is sinds deze week voor 15 euro verkrijgbaar via Arjen zelf . Om er een te bestellen, kun je mailen naar info@arjoentje.be. “Het is zeker niet de bedoeling om veel geld te verdienen aan het boek, maar ik vind het toch heel leuk dat ik er een geschreven heb. Hopelijk kunnen de lezers de luchtige lectuur smaken en komen ze zo een stap dichter bij polyvalente Valeir.”

Brand-meer-man

Ondertussen telt Arjen af naar de start van een drukke periode. “Ik kijk erg uit naar de shows in Bellewaerde en ook voor deze zomer staat de agenda al goed vol. Vanaf de paasvakantie is het echt wel druk, maar daar hou ik van. Al is het voor mij wel belangrijk om ook goed te doseren en telkens goed te kijken wat er mogelijk is”, zegt hij.

Arjen start straks ook met een nieuw initiatief. Met schoolvoorstellingen voor ‘Scholen zonder Pesten’ gaat hij langs in klassen en sensibiliseert de kinderen over pesten.

Van de winterperiode maakte Arjen ook gebruik om enkele nieuwe acts op punt te zetten. “Deze winter heb ik ook mijn show Brand-meer-man met mijn zelfgemaakte mini-brandweerwagen helemaal afgewerkt. Ik probeer er zelf alles aan te doen om het vuur te blussen, maar uiteindelijk zijn het de kinderen en hun ouders die me een handje moeten helpen. De show speelde ik vorig jaar al enkele keren, maar ik hoop dat mensen het nog meer zullen boeken. Het is best wel leuk en spectaculair.”

Meer informatie is te vinden op www.arjoentje.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier