Pronkstuk van Nationaal Visserijmuseum in Koksijde: potvis Valentijn eindelijk te bewonderen

Philippe Verhaest

Potvis Valentijn is opnieuw thuis in Koksijde. 35 jaar nadat hij aanspoelde op het strand van Sint-André in Oostduinkerke. In het Nationaal Visserijmuseum is een nieuwe vleugel volledig aan het skelet gewijd. Dat weegt meer dan één ton en is dertien meter lang.

Komende zaterdag zwaait het volledig vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum officieel de deuren open. Op het programma staan onder andere een feestelijke vissersstoet en vuurwerk, maar dé blikvanger wordt ongetwijfeld het skelet van potvis Valentijn.

Die spoelde op 12 februari 1989 levenloos aan op het strand van Sint-André in Koksijde. Het toenmalige gemeentebestuur besloot toen om het kadaver op het domein van de abdijhoeve Ten Bogaerde te begraven, waar het in 2019 – dertig jaar later – opnieuw uit de grond werd gehaald en klaargemaakt om in het museum tentoon te stellen.

Nu is het in volle glorie in een nieuwe vleugel van het museum te bewonderen. Een onderzoeksteam van de Universiteit Gent stelde op basis van een CT-scan van de tanden van Valentijn zijn leeftijd vast. Hij zou meer dan 30 jaar oud geweest zijn.”

Vissersschip, aquaria…

Valentijn museumklaar maken, was geen evidente opdracht. Toen de potvis aanspoelde, was hij zeventien meter lang. Het skelet zelf meet nog dertien meter. De weke delen en de gigantisch grote kop van de potvis zijn niet langer aanwezig. De ruggengraat werd dan weer iets compacter opgehangen om de stabiliteit te verhogen.

In het Nationaal Visserijmuseum kan je onder andere ook het houten vissersschip Oostduinkerke 1 Martha en de verschillende aquaria met vissen uit de Noordzee ontdekken. De renovate en uipdate van NAVIGO kostte in totaal om en bij de zeven miljoen euro.

www.navigomuseum.be