Oudste huis van Vlaanderen staat in Brugge: balken gekapt tussen 1177 en 1205

Uit onderzoek blijkt dat de balken tussen 1175 en 1205 zijn gekapt en het huis dus dateert circa 1200. © Davy Coghe
Chris Weymeis
Chris Weymeis Medewerker KW

Het huis De Oude Steen in de Wollestraat 29 is het oudste van Brugge en bij uitbreiding van Vlaanderen. Dit blijkt uit een bouwkundig en dendrochronologisch onderzoek door het agentschap Onroerend Erfgoed waarbij de jaarringen van de balken in de kelder met de nieuwste technieken werden bestudeerd. Daaruit blijkt dat de balken tussen 1177 en 1205 zijn gekapt en het huis dus dateert circa 1200.

De huidige 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel laat niet vermoeden wat er achter het oudste gedateerde pand van Brugge verscholen zit. Dat het om een oud gebouw gaat, is al duidelijk sinds verbouwingswerken in de periode 1994-1995 toen door de Stedelijke Dienst Monumentenzorg – in 1971 opgericht en daarmee de oudste van België – in de kelder talrijke veldstenen bouwsporen werden teruggevonden.

Op zich al een zeldzaamheid en dat stelden zowel minister Matthias Diependaele, burgemeester Dirk De fauw en schepen Franky Demon ter plaatse vast. De kelder bevond zich oorspronkelijk bovengronds of half ondergronds met een rechtstreekse toegang naar de Wollestraat die toen lager lag. Achter het gebouw was er een rechtstreekse toegang tot de Kraanrei. Uit de bouwsporen in de kelder blijkt dat het in de middeleeuwen een vrijstaand pand betrof.

Talrijke functies

De oudste tot nu toe teruggevonden vermelding in stedelijke archiefdocumenten gaat terug tot het midden van de 14de eeuw. In 1364 is ene Jacob Alverdoen, lid van het stadsbestuur, eigenaar van het pand. Doorheen de geschiedenis kende het pand talrijke functies en gebruikers: woonhuis, stapelruimte, verkoopshal, privéschool, lijnwaadzaak, blauwververij, garentwijnderij, winkel, atelier, schrijnwerkerij, meubelzaak en restaurant. Nu is in de kelder het Torture Museum of foltermuseum gevestigd.

Naar aanleiding van de verbouwing in de jaren 1990 werd een eerste huizenrapport opgesteld, het resultaat van een interdisciplinaire samenwerking tussen het Stadsarchief en haar vrijwilligers, de Archeologische Dienst en de Dienst voor Monumentenzorg van Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier