OPENDOEK presenteert Toch Theater: theaterweekend in Westouter, Het bankje en smartphonespel

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

OPENDOEK, de koepelorganisatie voor amateurtheater, organiseert onder de naam Toch Theater een zomer vol theateractiviteiten. In West-Vlaanderen valt het theaterweekend in Westouter van 8 tot 11 juli op, maar ook de podcastreeks ‘Het Bankje’ en het nieuwe smartphonespel ‘Het genootschap van de vreemde vogels’ is te beleven in tal van West-Vlaamse steden en gemeenten.

Toen het coronavirus het culturele leven een halt toeriep, begon OPENDOEK te brainstormen over de mogelijkheden in onmogelijke tijden. Het resultaat werd ‘Toch Theater’, een campagne die een zomer vol theateractiviteiten bundelt. Het uithangbord van deze theaterzomer zijn de drie theaterweekends op drie verschillende locaties. Westouter, Hasselt en Aarschot. “Annuleren, uitstellen of – in het beste geval – testen was al wat de klok sloeg voor culturele evenementen of festival de afgelopen maanden”, zegt Joke Quaghebeur, Ieperlinge en directeur van OPENDOEK. “We beslisten eind 2020 al om onze pijlen te richten op een alternatief programma en, tegelijk de toekomstige samenwerking met de gemeenten en andere lokale partners te bestendigen om zo het vizier op de toekomst scherp te houden.”

Westouter

In plaats van Spots op West kun je van 8 tot 11 juli dus genieten van theaterwandelingen en avondvullende voorstellingen in het pittoreske Westouter, daarnaast is er ook een jongerenpodium (in de tuin van de Blauwpoorthoeve) en gezelligheid op het DOP (dorpsontmoetingsplaats). “Een treintje brengt je van de Neerplaats, tegenover het DOP, naar het startpunt van de wandeling. Vervolgens zullen er vijf locaties – Lijstermolen, camping ‘In De Nachtegaal’, Lourdesgrot, Heerlyckheyt Roonen Bergh en gedachtenistuin vluchtelingen – aangedaan worden waar er telkens zo’n 10 minuten theater zal gespeeld worden”, zegt Hannelore Vandezande, coördinator Toch Theater Westouter. “Op het DOP zal er ook iedere avond muziek te horen zijn en zullen de bezoekers gezellig kunnen napraten bij een drankje.”

Het Bankje

Ook op andere locaties in West-Vlaanderen pakt OPENDOEK uit met theateractiviteiten. Zo komt de podcastreeks ‘Het Bankje’ terug in 116 steden en gemeenten. In West-Vlaanderen is dat in Beernem, Deerlijk, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kortemark, Kuurne, Langemark, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Lo-Reninge, Oostende, Oudenburg, Nieuwpoort, Poperinge, Roeselare, Staden, Zedelgem, Zonnebeke en Wielsbeke. “Na de succesvolle editie van vorig jaar met meer dan 45.000 beluisteringen was het snel duidelijk dat we dit podcastproject, naar een idee van Wim Chielens, zouden herhalen”, vertelt Joke Quaghebeur. “Maar liefst 80 acteurs, schrijvers en beeldende kunstenaars werkten mee om tot 20 originele dialogen te komen.”

Het genootschap van de vreemde vogels

Een nieuw initiatief is het smartphonespel ‘Het genootschap van de vreemde vogels’. Het spel wordt gelanceerd op 1 juli in tien gemeenten, onder andere Ieper, Roeselare en Oostende. “Je laat je leiden via je mobiele telefoon doorheen de straten van je stad of gemeente en ontdekt zo een verhaal dat zich afspeelt achter deuren, vensters en gevels”, licht Joke Quaghebeur een tipje van de sluier. “Je ontvangt berichten en videoboodschappen en zo leer je nieuwe mensen kennen, vreemde vogels en zwarte katten. Het ‘Genootschap van de vreemde vogels’ is een volledig nieuw concept dat OPENDOEK samen met ontwerpstudio Toyfoo bedacht en vorm gaf. Jo Jochems maakte het scenario. Via de app store en Google Play zal je eenvoudig de app kunnen downloaden.”

Ten slotte ondersteunt OPENDOEK ook lokale initiatieven, zoals de Kattenkronkels in Ieper, een wandeling in Kachtem en wandelingen in Roeselare. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier