Torhout gaat voor de komende twee jaar op zoek naar een nieuwe stadsdichter, de derde al.
In 2021 en 2022 was Joris Denoo de poëtische ambassadeur van de stad en voor de jaren 2023 en 2024 werd Marc Coulier aangesteld. Die blijft nog in dienst tot begin volgend jaar. Op donderdag 30 januari 2025, Gedichtendag, gaat de derde stadsdichter van start. Na twee mannen misschien eens een vrouw aan zet?
2.000 euro vergoeding
Van de stadsdichter wordt verwacht dat hij of zij de Torhoutse actualiteit en de plaatselijke evenementen via breed toegankelijke gedichten op papier zet. Er moeten per jaar minstens zes gedichten geschreven worden, gelijkmatig over de maanden verspreid. De vorm van de poëzie is vrij te kiezen, maar hermetische gedichten zijn niet de bedoeling.
De stadsdichter dient in Torhout te wonen of een nauwe betrokkenheid met die stad te hebben. De minimumleeftijd is 16 jaar. De uitverkoren persoon ontvangt voor de inspanningen een vergoeding van 2.000 euro.
Bij voorkeur schrijft de stadsdichter gedichten over actualiteit op diverse lokale domeinen: van cultuur over sport, natuur en jeugd tot plaatselijke geschiedenis.
“Ik ben blij om dit project met de stad te kunnen voortzetten”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “Het brengt poëzie dichter bij de mensen en belicht de Torhoutse activiteiten vanuit een creatieve en verrassende invalshoek. Zowel Joris Denoo als Marc Coulier hebben zich uitstekend van hun taak gekweten.”
Vier getypte gedichten
Wie interesse heeft om stadsdichter te worden, bezorgt uiterlijk op zondag 12 januari vier getypte gedichten, een curriculum vitae en een motivatiebrief aan het College van Burgemeester en Schepenen. Dat kan onder meer door te mailen naar info@torhout.be.
Een professionele jury, waarin ook de aftredende stadsdichter zitting heeft, beoordeelt de inzendingen. Uiteraard krijgen de juryleden niet te zien wie er de gedichten geschreven heeft. De officiële aanstelling van de laureaat gebeurt op Gedichtendag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier