Op Brugs Bier Festival kan je nieuwe Brugse pils proeven

De organisatoren van het Brugs Bier Festival. © Michel Vanneuville
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt de vijftiende editie van het Brugs Bier Festival plaats in het BMCC in Brugge. De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) pakken uit met 502 ambachtelijke bieren, waaronder 108 nieuwe. Na veertig jaar brouwt Bourgogne des Flandres opnieuw een pils in de Brugse binnenstad.

“Vernieuwing.” Met dit codewoord wil BAB-voorzitter Marc Vandepitte de dalende belangstelling voor bierfestivals overal ter wereld counteren. Voorlopig zit het Brugs Bier Festival goed, want dit evenement werd zelfs opgenomen als ‘certified venue’ bij Untappd, een digitaal platform dat via de sociale media wereldwijd evenementen promoot en de beste bieren verkiest. Via de bierproefapp kunnen alle bieren van het festival al online opgezocht worden.

Twee buitenlandse brouwerijen

“Er zullen zelfs twee buitenlandse brouwerijen present zijn op ons festival, met name het Italiaanse Baladin en het Servische Dogma”, vervolgt Marc Vandepitte. “Eén vijfde van de 502 bieren, die kunnen geproefd worden, worden gelanceerd op ons Brugs Bierfestival. Zeventien brouwerijen zijn voor het eerst aanwezig op ons evenement. En voor wie geen bier lust, is er één wijnstandje van de West-Vlaamse producenten Monteberg en Ravenstein!”

“Tegenwoordig zijn bieren die op vat gerijpt worden in. In vaten waar whisky, tequila, rum of cognac zat! Maar ook alle trappisten en Oude Geuzes zijn vertegenwoordigd op ons festival. De pilsbieren zijn ietwat in de verdrukking. Veel bierliefhebbers vinden dit te flauw. De Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres wil tegen die trend ingaan en lanceert een eigen pils!”

Meesterbrouwer Thomas Vandelanotte legt uit: “Het is zeker veertig jaar geleden dat brouwerij ‘t Hamerken in de Brugse binnenstad uitpakte met de Triumf Pils. En voordien had je uiteraard de BAB van Aigle Belgica. Wij vervaardigen nu de pils ‘Lidloos durch die Nacht’ in open gisting tanks – zonder deksel. Al onze bieren zijn knipoogjes naar liedjes, onze nieuwe pils refereert aan de hit ‘Atemlos’ van Helene Fischer.”

Marijn Devalck

Minister van Financiën Vincent van Peteghem opent het bierfestival samen met eerste schepen Mathijs Goderis. Die vervangt burgemeester Dirk De fauw, die een week in Oost-Kongo vertoeft voor de opening van het Reginald Moreels ziekenhuis.

Speciale gast op de opening is zanger en acteur Marijn Devalck – Balthazar Boma uit FC De Kampioenen – naar verluidt een echte bierkenner. Zijn toer langs Belgische ambachtelijke brouwerijen houdt ook halt in Brugge.

Vorig jaar vond BAB nog plaats in april, nu opteerden de organisatoren voor juni. “Het weer is beter, de deuren en grote ramen van het BMCC kunnen dan open staan en we kunnen terrasjes buiten inrichten. Volgend jaar verhuizen we definitief naar het tweede weekend van september. Zo kunnen we ook meer studenten lokken”, aldus Marc Vandepitte.

Startpakket

De toegang tot het bierfestival is gratis. Een startpakket, met een glas, een elektronische kaart voor zes consumpties en een festivalgids kost 25 euro, toegang tot de toiletten inbegrepen! Voor elk bijkomend biertje betaal je 2,60 euro. Een beperkt aantal dure bieren krijg je aan dubbele prijs. Leuk detail: de bierproefglaasjes voor deze vijftiende editie hebben een tekening van een duivel(in). In de tarotkaarten is het cijfer 15 het teken van de duivel…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier