Na kritiek wegens vrouwonvriendelijk: Ensors herbekijkt reglement filmprijzen

Begin dit jaar werden de Ensors uitgereikt, met geen vrouwelijke winnaars in de hoofdcategorie. © BELGA
Bert Vanden Berghe

Sinds de invoering van de genderneutrale prijzen voor beste acteur en actrice op De Ensors, waren er opvallend weinig vrouwelijke winnaars. Daar kwam heel wat kritiek op, waardoor de organisatie nu hun reglement gaat herbekijken.

Sinds 2022 zijn de Ensors, de jaarlijkse filmprijzen die worden uitgereikt in Oostende, genderneutraal. Voortaan werden mannen en vrouwen in dezelfde categorie gestopt. Concreet waren er vier prijzen: twee voor films en twee voor series, telkens voor de beste hoofdrol en beste bijrol. Begin dit jaar gingen die prijzen naar Aimé Claeys, Tom Vermeir, Stef Aerts en Jan Bijvoet voor hun prestatie in 1985 en Wil.

Geen enkele vrouw dus. Extra pijnlijk: twee jaar eerder ging ook al geen enkele actrice met een Ensor naar huis. Zelfs de mannelijke acteurs voelden zich enigszins verveeld met de zaak. Het dreigde zijn doel voorbij te schieten, want initieel waren de Ensors opgestart om de Vlaamse films en series in de kijker te zetten, en nu dreigden die in een slecht daglicht te komen.

Open gesprek

Het bestuur van De Ensors gaat voor een nieuwe aanpak, laten ze weten in een persbericht. “Een week na de prijsuitreiking organiseerde de Acteursgilde een open gesprek met zijn leden, waarbij onder meer de kwestie van de genderneutrale acteerprijzen tegen het licht gehouden werd.”

Of ze de genderneutrale prijzen afschaffen, is nog niet duidelijk, maar concreet zal het bestuur binnen twee weken de aanpassingen aan het reglement voorstellen in een persconferentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier