Raymond van het Groenewoud kreeg maandagavond in de voor de gelegenheid volgelopen gotische zaal van het Brugse stadhuis het ‘Juweel Witteryck’ uitgereikt. De Brugse muzikant Sam Claeys en het Brugse jongerenkoor Fioretti zorgden met eigenzinnige interpretaties van enkele nummers van Raymond van het Groenewoud voor gesmaakte intermezzi.
Het ‘Juweel Witteryck’, vervaardigd door edelsmid Joris Verstraete, wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk maakt op Vlaams, sociaal en cultureel gebied in de regio Brugge.
Consequente keuze voor het Nederlands
In zijn lofrede motiveerde Brugs gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche waarom Raymond van het Groenewoud een terechte laureaat was. Met nummers als ‘Maria’, ‘Meisjes’ en ‘Vlaanderen Boven’, en daarna nog tientallen andere, schreef en componeerde Raymond immers liedjes die tot het collectieve Vlaamse geheugen zijn gaan behoren.
“Op andere, uitgekozen momenten, aarzelde Raymond ook niet om te wijzen op de gevaren van extremisten die onverdraagzaamheid prediken. En recentelijk hekelde hij in het lied ‘De heksenjager’ mensen die vooral anderen aan het kruis nagelen.”
“Maar wàt de jury van de Stichting Witteryck toch het meeste charmeerde is zijn consequente keuze voor het Nederlands. Zonder schroom mogen we stellen dat Raymond van onze taal een echte rocktaal maakte, iets waar lange tijd weinigen in geloofden. Zeker in zijn beginjaren vonden critici die keuze eerder vreemd, want voor enkelen onder hen was het Nederlands hooguit een taaltje voor schlagers en nog wat zogenaamde kleinkunst”, luidde het.
Niet zo voor Raymond, die zelf zijn keuze bezingt in het lied ‘Ik zing in mijn moedertaal’ en maandagavond ook nog eens duidelijk maakte dat hij het niet zo had voor ‘Angelsaksers van tweede garnituur’.
Beeld?
Sinds vier jaar prijkt de naam van Raymond op een van de tegels in de Stadsschouwburg, de eerste naam die werd vereeuwigd in de Brugse ‘walk of fame’. Terecht, maar niet genoeg volgens Pol Van Den Driessche, die maandagavond aan burgemeester De fauw het idee voorlegde om toch al eens een beeldend kunstenaar aan te spreken voor een beeld van Raymond ergens in het Sint-Annakwartier. (CGRA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier