Wannes en Hannes van Team DAMP gastheer van eigen podium op Tomorrowland: “Hele eer dat we zelf dj’s mogen uitnodigen”

Nadat Wannes Loosveldt (37) en Hannes De Waepenaere (35) er al zeven jaar op rij achter de draaitafels stonden, staat hun collectief ‘Team DAMP’ nu ook als stagehost op de line-up van Tomorrowland. © Team Damp
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Nadat Wannes Loosveldt (37) en Hannes De Waepenaere (35) er al zeven jaar op rij achter de draaitafels stonden, staat hun collectief ‘Team DAMP’ nu ook als stagehost op de line-up van Tomorrowland. Zij mogen zowel nu zondag als de week erop kiezen welke dj’s er op ‘hun’ Elixir-podium staan. “Een hele eer, want wij hebben een nauwe band met het festival.”

Team DAMP is al jarenlang een klinkende naam in het reggaemilieu, maar hoe stellen jullie zich voor aan wie jullie niet kent?

Wannes: “Precies tien jaar geleden bundelden Michiel Vandenabeele en ikzelf onze krachten, omdat we merkten dat het Brugse uitgaansleven nood had aan hiphop- en dancehallvibes. Hij draaide toen al jarenlang als Tempestas, terwijl ik mc’de onder de naam Messenjah. We hielden onze eerste Nah Mean-party – een concept dat nu nog altijd bestaat – en plaatsten onszelf als Team DAMP op die affiche.”

Hannes: “Al gauw vervoegde ik dit duo, als dj Artwan, en nog enkele jaren later gingen Wannes en ik samen verder. Wij pakten de zaken serieus aan en bepaalden ook heel duidelijk onze muzikale identiteit. Jamaicaanse muziek met al haar subgenres is voor ons het fundament. Daarvan vertrekkend, draaien we ook aanverwante genres, zoals hiphop, drum’n’bass of afrobeats. Ondertussen producen we ook onze eigen tracks, waarvoor we al met enkele grote namen in de studio doken. Voorts zijn we de driving force achter Bomboclat in Zeebrugge en we hosten ook podia op andere festivals, zoals Ostend Beach of Campo Solar. Zo brengen we onze favoriete muziek naar het grote publiek en geven we kansen aan jonge artiesten.”

Wat hebben jullie met dat andere festival, Tomorrowland?

Wannes: “Wij mochten er nu al zeven jaar op rij draaien, maar mijn persoonlijke band met het festival gaat nog verder terug. Daarvoor werkte ik er immers enkele jaren als machinist, tijdens de opbouw. Hoewel dit een gigantisch festival is, ervoer ik meteen een warm gevoel onder de crewleden. Toen ik in die periode gediagnosticeerd werd met darmkanker, projecteerden ze zelfs even mijn naam op de mainstage. Daar heb ik veel steun aan gehad en ik ben hen daar nog steeds heel dankbaar voor. Elk jaar is het daar dus een fijn weerzien met ex-collega’s.”

Hannes: “Vorig jaar viel onze set letterlijk in het water door de hevige regenval. Dit gaf ons evenwel de gelegenheid om er te netwerken en zo kwamen we ook in contact met de verantwoordelijke voor de programmatie. Niet veel later kregen we te horen dat we er op de 2024-editie twee weken op rij op zondag een podium mogen hosten. Draaien op Tomorrowland is de droom van elke dj, maar dit vinden wij zelf toch ook wel een hele straffe realisatie in ons traject als Team DAMP!”

Met Tomorrowland hebben Wannes en Hannes een bijzondere relatie.
Met Tomorrowland hebben Wannes en Hannes een bijzondere relatie. © HATIM KAGHAT BELGA

Hoe pakken jullie zoiets aan?

Wannes: “We vertrekken telkens van de vibe die we willen creëren en bekijken dan wie in dat plaatje past, om dat verhaal te brengen. Dat zijn gevestigde waarden, maar zeker ook opkomende artiesten. We kennen hen en weten waarvoor ze staan, dus een strikte briefing komt daar niet aan te pas. Dat is nog nooit echt tegengevallen, maar we zijn wel al in de positieve zin verrast geweest. Wij pikken natuurlijk veel sets mee van dj’s die voor en na ons geprogrammeerd staan. Daarnaast krijgen we ook veel mixes toegestuurd, we hebben veel connecties en zien ook op sociale media wat er leeft in onze scene. Zo houden we dus continu de vinger aan de pols en bekoren we de verschillende generaties in het publiek.”

Hannes: “Concreet voor Tomorrowland kiezen we bijvoorbeeld voor onze jonge stadsgenoot Sako Glitch, Oostendenaar BKAY en Saidou, die Brugse roots heeft. We zijn zelf heel tevreden met onze beide puzzels. Het budget dat we hiervoor kregen, was met de organisatie niet onderhandelbaar, maar wij hebben op onze beurt ook niet moeten onderhandelen met wie we er graag bij wilden. Evenmin wat de uren betreft. Zowel starters als anciens willen immers dolgraag op die affiche staan.”

Jullie draaien er zelf ook weer. Hoe hard kijken jullie daar naar uit?

Wannes: “Als artiest of als stagehost heb je een andere mindset, maar nu kunnen we die beide houdingen dus combineren. Wat Tomorrowland zo bijzonder maakt, is de enorme mix van nationaliteiten. Daar pikken we graag op in, door afrobeats te draaien wanneer we bijvoorbeeld een Congolese vlag opmerken. Wij bereiden heel weinig voor aan onze set, precies om spontaan op bepaalde situaties te kunnen inspelen. We lezen de energie van het publiek en gaan daarmee aan de slag.”

“We zullen bijhouden hoe vaak onze zomerhit gedraaid wordt”

Hannes: “Wat wél vast staat, is dat wij onze nieuwste single Gyal Go Down Low met de Guyanese zanger Jahyanai zullen draaien, die op een maand tijd al meer dan 250.000 streams heeft op Spotify. Dit is een samenwerking met de Nederlandse DJ Fasta, die we ook programmeerden. Je zal die song dus wellicht ook in andere sets op ons podium kunnen horen, zodat die hopelijk uitgroeit tot een echte zomerhit. Wie het nummer draait, moet een streepje zetten!” (lacht)

Wat brengt de West-Vlaamse festivalzomer nog voor jullie?

Wannes: “Vorig weekend stonden we op Ostend Beach en op zondag 4 augustus trekken we naar Campo Solar in Damme. Op vrijdag 16 augustus vieren we tien jaar Nah Mean in Blankenberge en daarna is het uitkijken naar de zevende editie van Bomboclat, op zaterdag 24 en zondag 25 augustus op het strand van Zeebrugge.”