Vierdaagse herdenking ‘Metallica & Heavy Sound Tribute’: “Graspop had hier kunnen zijn”

Cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne, Valerie Fresnais, Franky Bruyneel, Rik Stael, Johan Che Claba, Luc Waeyaert, schepen Loes Vandromme, Eric Deroo en Hans Verbeke. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op woensdag 12 juni om 11 uur wordt aan de straatkant van de Maeke-Blydezaal in de Doornstraat een standbeeld onthuld ter ere van de metalgroep Metallica. Aanleiding is de vierdaagse herdenking van 40 jaar Heavy Sound Festival, en het feit dat Metallica in 1984 maar liefst driemaal in Poperinge optrad.

In 1984 en 1985 hadden op de sportzone van de Hoppestad twee edities plaats van het toen roemruchte Heavy Sound Festival, met alle grote wereldnamen uit de hardrockwereld van die tijd, zoals Metallica en Twisted Sister. In de jaren 80 stond de Maeke-Blyde bekend als de ‘betontempel van Vlaanderen’, met optredens van groepen als Motörhead, Van Halen, AC/DC… De organisatie was toen in handen van Luc Waeyaert, Rik Stael en een groepje rond Poperingenaar Eric Deroo. “Metallica, nu de grootste hardrockgroep ter wereld, speelde in 1984 drie keer in Poperinge. Eerst in het voorjaar als support van Venom, vervolgens op het Heavy Sound Festival en tenslotte een paar maanden later al als headliner. Veertig jaar na datum herdenken we dit, aan de hand van tal van activiteiten in en rond zaal Maeke-Blyde met Metallica als rode draad”, vertelt perswoordvoerder Franky Bruyneel.

“Die veertigste verjaardag wil het stadsbestuur niet zomaar voorbij laten gaan”, vult schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V) aan. “Daartoe maakten we 10.000 euro vrij voor de herdenking.” Voor de Maeke-Blydezaal komt een kunstwerk van de hand van Barry Racon uit Handzame. Op een sokkel van 2 op 1 meter komt een beeld van de originele gitaar van James Hetfield, frontman van Metallica. Het beeld is gebaseerd op een foto uit 1984, die Frederick Moulaert nam in de Maeke-Blyde. Daarnaast komt het logo van de groep, en de data van hun optredens in Poperinge. “Tijdens de onthulling zal Metallica voor een videoboodschap zorgen en we zorgen ook voor een foto van 24 vierkante meter”, aldus Luc Waeyaert. “Het Poperingse koor Hopchora zal Nothing Else Matters zingen. Ook wordt het boek Heavy Sounds in the West voorgesteld.”

Grafschennis

“Ware het niet geweest van de gepleegde grafschennis tijdens Heavy Sound, dan had Graspop in Poperinge zijn thuisbasis gehad, in plaats van in Dessel”, zegt Rik Stael van de toenmalige organisatie. In 1985 pleegden enkele Duitsers tijdens het festival inderdaad daden van grafschennis op de begraafplaats langs het Rekhof. Een kist werd uit een graf gehaald, en het geraamte lag over enkele meters verspreid. Terwijl stadsarbeiders op maandag alles aan het herstellen waren, liet toenmalig oppositieleider Henri d’Udekem (CD&V) het graf opnieuw openmaken, om foto’s te nemen. Diezelfde avond organiseerde het schepencollege van burgemeester Marc Mahieu (PVV) een persconferentie, waarbij baron d’Udekem werd beschuldigd van grafschennis. Dat zorgde voor frontpaginanieuws in de nationale kranten, en meteen ook voor het einde van Heavy Sound in Poperinge.

“Wij hadden al gehoord van dergelijke feiten in Duitsland, en daarom was er security op de twee begraafplaatsen dichtst van het festivalterrein. Maar dat waren Britse begraafplaatsen uit WOI. De feiten gebeurden op de oude burgerbegraafplaats. Vooraf hadden we ook foto’s genomen van zaken die kapot waren in voortuintjes en aan gevels in de hele buurt. Gelukkig, want sommige Poperingenaars eisten, vooral na het nieuws van de grafschennis, onterecht schadevergoeding van ons voor zaken ‘die festivalgangers’ kapot hadden gemaakt”, licht Luc Waeyaert toe.

Tribute weekend

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni hebben in de MaekeBlyde allerlei activiteiten plaats in het kader van ‘Heavy Sound Festival Tribute 40 Years’. Op vrijdag wordt vanaf 17 uur de Top 100 hardrock aller tijden gespeeld door gast-dj’s als Vincent Van Quickenborne, Loes Vandromme en Ruben Van Bockstael. Zaterdag zijn er optredens van de tributebands Magnetica, Ostrogoth, Motorheat en Sanity’s Rage. Op zondag is er Metal Fun en hardrock market (ruilbeurs). Tijdens het weekend zijn er diverse tentoonstellingen.

Info: www.poperinge.be/heavysound

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier