Sint-Cecilia brengt met eerste Piconcert ode aan de lente: “De lentesfeer zit er al goed in”

Mieke De Meyer en Louis Snauwaert. (foto LDW)
Redactie KW

Op zondag 5 mei brengt de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia uit Aarsele voor de eerste keer een Piconcert. Het wordt een gratis aperitiefconcert, bij mooi weer zelfs gezellig buiten. Voor de nieuwe vaste dirigenten Mieke De Meyer en Louis Snauwaert is het een fijn moment om met hun orkesten naar buiten te treden.

Mieke De Meyer (47) en Louis Snauwaert (30) zijn sinds begin januari de nieuwe vaste dirigenten van respectievelijk het orkest en het jeugdorkest van de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia van Aarsele. Echt nieuw zijn ze niet, want beiden groeiden in de armen van de muziekvereniging. “Ik heb het orkest vroeger al verschillende keren gedirigeerd”, vertelt Mieke. “Tijdens concertreizen bijvoorbeeld, of als de dirigent even vervangen moest worden. Maar ik ben hier dus echt gekweekt, mijn ouders spelen ook al hun hele leven mee in het orkest.”

Selectie

Het feit dat Mieke de muzikanten al zo lang kent, biedt voor- maar ook nadelen. “De andere muzikanten bekijken me nu natuurlijk wel een beetje anders”, geeft Mieke mee. “Maar daartegenover staat dan weer dat ik de gevoeligheden bij de muzikanten wel ken en niet zo snel iemand zal gaan bruuskeren. Ik weet ook goed wie wat kan en wat de mogelijkheden zijn.”

Louis staat aan het roer van het jeugdorkest, iets wat hij met veel plezier doet. “Ik heb meteen toegezegd om deel te nemen aan de selectieprocedure, net als Mieke”, vertelt hij. “Er is een proefrepetitie geweest en een gesprek met het bestuur, en uiteindelijk zijn wij de nieuwe dirigenten geworden. Ik vind het alvast een toffe bende, ze doen het ook heel goed. Als slagwerker is het wel even wennen om met al die verschillende instrumenten aan de slag te gaan en vooral ook met het niveauverschil tussen al die jonge muzikanten.”

De orkesten zijn intussen in volle voorbereiding voor het allereerste Piconcert. “Een nieuw concept”, vertelt Mieke. “Er zat nogal veel tijd tussen de concerten die de vereniging organiseert en bovendien is het interessant om ons ook al wat voor te bereiden op de muzikale zomerconcerten in Tielt. Ons Piconcert wordt een echt aperitiefconcert, een ode aan de lente, met muziek speciaal gekozen voor deze gelegenheid. Toch brengen we ook hier een grote variatie, iets waar ik zelf ook veel van hou.”

Het jeugdorkest organiseerde wel eerder al eens een aperitiefconcert. “Dat is toen supergoed meegevallen”, licht Louis toe. “Bovendien bereik je met zo’n concert ook een ander doelpubliek, mensen die je anders niet ziet. De sfeer is informeler, het is gratis en op de middag.”

Bekende muziek

De repetities zijn momenteel in volle gang. “Voor een aperitiefconcert kies je uiteraard muziek die wat bekend is, of die toch zeker goed in het oor ligt”, geeft Louis mee. “We bereiden met de twee orkesten samen zo’n dertigtal nummers voor. Denk dan aan de muziek uit films als Spiderman, Encanto en Moulin Rouge, maar ook medleys van Coldplay, Adele en Aretha Franklin. Een toegankelijk en herkenbaar programma dat het publiek zeker zal kunnen appreciëren.”

De sfeer bij de orkesten zit er in elk geval al goed in. “Het orkest telt een 80-tal muzikanten, het jeugdorkest zo’n 30”, vertelt Mieke. “Heel wat muzikanten komen uit Aarsele en Kanegem zelf en dat is toch echt bijzonder. Je vindt bij ons alle leeftijden terug en dat gaat wonderwel erg goed samen. De jongsten en de oudsten drinken samen nog iets in onze kelder en mengen met elkaar.” (LD)

Het Piconcert van de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele vindt plaats op zondag 5 mei vanaf 11 uur aan de Parochiezaal in Aarsele, bij mooi weer buiten en bij regen binnen. De toegang is gratis. Er staan koude en warme hapjes klaar en uiteraard is er de huisbereide picon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier