Sint-Bavokoor en Mariakoor bundelen de krachten

De leden van het Sint-Bavokoor kijken reikhalzend uit naar het gezamenlijk optreden met het Mariakoor uit Heestert. (foto CB)
Redactie KW

Op zaterdag 25 mei om 20 uur zingt het Sint-Bavokoor samen met het Koninklijk Mariakoor uit Heestert tijdens het concert ‘I Believe’ in de Sint-Bavokerk. “Een titel als ‘Ik geloof’ is misschien gedurfd in deze tijden, maar is niet lichtvaardig gekozen”, zegt dirigent Wim Vancauwenberghe (54).

“Ik geloof namelijk heel sterk in de ongeëvenaarde kracht van de muzikale boodschap. Ik geloof ook heel sterk in het kunnen van beide koren, ook al is zingen een hobby. Ik draag het concert op aan mijn moeder, die twee jaar geleden overleden is. Zij was mijn grootste fan van het eerste uur. Ik ben zeker dat ze enorm zou genoten hebben van het concert.”

Een reeks toevalligheden ligt aan de basis van de samenwerking tussen beide koren. “Sieglinde Carlier, dirigente van het Mariakoor, en ik zijn allebei afkomstig van Deerlijk. We hadden elkaar al eens toevallig ontmoet. Toen ook onze koren in 2023 toevallig op dezelfde dag op uitstap gingen naar Ronse, vonden we dat een unieke kans om er samen te zingen in de eucharistieviering. Het werd een zeer mooie uitvoering en dat motiveerde ons om samen het concert I Believe te brengen”, aldus Wim.

Concentratiekamp

Tijdens het gezamenlijk concert zingen de koren vier- en vijfstemmig, en worden ze afwisselend gedirigeerd door Wim en Sieglinde. Naast stukken die begeleid worden op piano door Jeanno Defrenne en op dwarsfluit door Emma Debackere uit Lauwe, zingen de 48 koorleden ook a capella-werken. Op het einde is er een samenzang met het publiek.

“Elk lied heeft een religieus tintje of bevat een belangrijke boodschap. Zo brengen we een liedjestekst die gevonden werd op een celmuur in een concentratiekamp. Voor het concert voorzien we professionele belichting en geluid, en verbouwen we het altaar tot podium. Het publiek zal aan drie zijden daarvan heel dichtbij zitten, wat voor een intieme sfeer zal zorgen”, besluit Vancauwenberghe. (CB)

Reserveren voor het ‘I Believe’-concert van zaterdag 25 mei om 20 uur kan via concert@sint-bavokoor-lauwe.be of 0477/34.06.55. De inkom bedraagt 17 euro. 55-plussers en -21-jarigen betalen 15 euro. Kinderen jonger is dan 12 jaar betalen slechts 10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier