Poperinge krijgt standbeeld dat Metallica eert

De organisatoren van het Heavy Sound Festival met cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne, Valerie Fresnais, Franky Bruyneel, Rik Stael, Johan Che Claba, Luc Waeyaert, schepen Loes Vandromme, Eric Deroo en Hans Verbeke. © MDP
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op woensdag 12 juni om 11 uur wordt op de parking van de Maekeblydezaal in de Doornstraat in Poperinge een standbeeld onthuld ter ere van de metalgroep Metallica. Aanleiding is de herdenkingsvierdaagse van 40 jaar Heavy Sound Festival, en het feit dat de toen nog jonge snaken van Metallica in 1984 liefst driemaal in Poperinge optraden.

In 1984 en 1985 hadden op de sportzone van de Hoppestad twee edities plaats van het toen roemruchte Heavy Sound Festival, met alle toenmalige grote wereldnamen uit de hardrockwereld zoals Metallica en Twisted Sister. In de jaren 80 stond de Maekeblydezaal bekend als de ‘betontempel van Vlaanderen’, met optredens van onder meer groepen als Motörhead, Gillan, Rush, Van Halen, Def Leppard, Accept, UFO, Manowar, AC/DC en Saxon. De organisatie was toen in handen van Luc Waeyaert, Rik Stael en een groepje rond Poperingenaar Eric Deroo.

Drie optredens

Perswoordvoerder Franky Bruyneel: “Metallica, nu de grootste hardrockgroep ter wereld, speelde in 1984 drie keer in Poperinge: eerst in het voorjaar als support van Venom, vervolgens op het Heavy Sound Festival en ten slotte een paar maanden later al als headliner. Kortom, een grand cru-jaar dat 40 jaar na datum aan de hand van tal van activiteiten in en rond zaal Maekeblyde wordt herdacht en met Metallica als rode draad.”

Cultuurschepen Loes Vandromme: “Die veertigste verjaardag wil het stadsbestuur niet zomaar voorbij laten gaan. Daartoe maakten we 10.000 euro vrij voor de herdenking.”

“We zijn aan het onderhandelen om minstens één groepslid bij de onthulling aanwezig te hebben” – Luc Waeyaert

Aan de straatkant voor de Maekeblydezaal komt een kunstwerk van de hand van Barry Racon uit Handzame. Op een sokkel van twee bij een meter (2.350 kilogram) komt een beeld van de originele gitaar van James Hetfield, frontman van Metallica. Het beeld is gebaseerd op een foto uit 1984, die Frederick Moulaert nam in de Maekeblydezaal. Daarnaast komen het logo van de groep, en de data van de optredens in Poperinge.

Op de onthulling

Luc Waeyaert: “We zijn aan het onderhandelen om minstens één groepslid bij de onthulling aanwezig te hebben. In ieder geval maakt Metallica een videoboodschap, en zorgen wij voor een foto van 24 vierkante meter. Het Poperingse koor Hopchora zal Nothing Else Matters zingen. Ware het niet geweest van de gepleegde grafschennis tijdens Heavy Sound, dan had Graspop in Poperinge zijn thuisbasis gehad, in plaats van in Dessel.”

Het programma vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier