Toen zijn zoon een cd wilde opnemen met zijn metalbandje In Chains bouwde Piet Candeel zijn kelder om tot een opnamestudio in Ieper, waar sindsdien tal van Ieperse muzikanten en toneelverenigingen gratis gebruik van maakten. Het leverde de ex-directeur van Barco in 2017 de Ieperse cultuurprijs op.
Op de wall of fame van VM Sound in de Hommelhofstraat herkennen we tal van streekgenoten zoals Kartje Kilo en Bloedend Hart, maar het zijn lang niet allemaal muzikanten die langskomen in de opnamestudio van Piet Candeel (62). “Stoeten en toneelverenigingen kwamen hier al langs, maar er werden ook klankwandelingen gemaakt, en heel wat demo’s voor wedstrijden als The Voice, De Nieuwe Lichting en Westtalent. We zijn er ook al iedere keer mee in de audities geraakt. Ik heb hier zelfs al iemand gehad die in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd zat.”
Hoe is VM Sound ontstaan?
“Mijn zoon Olivier had een metalbandje dat In Chains heette. Ze repeteerden hier in de kelder en wilden iets opnemen. Dat was een gepruts en gedoe en ik zei: how, ik zal jullie helpen. Zo zijn we gegroeid en op een bepaald moment begonnen we echt professioneel materiaal te kopen.”
Professioneel materiaal hebben is één ding, ermee kunnen werken iets anders.
“Ik volgde een opleiding in Hypestudio in Mechelen. Maar voor de rest… Je moet weten waar de knoppen zijn en wat ze doen, maar het is toch een vaardigheid. Het is alsof je in een keuken staat en in verschillende potten staat te roeren. De mensen komen binnen met niets en ze gaan naar buiten met een cd.”
Word je soms nog betoverd door wat je hoort?
“Ik moet zeggen dat er in de streek heel veel talent zit, op alle vlakken: iemand die een stukje poëzie voorleest of een podcast heeft bedacht. Topartiesten, topmuzikanten,… Maar soms moet ik ook wel eens zeggen dat een studio geen repetitieruimte is. Het geheel moet af zijn. Een debat over een extra riffke hier of daar tolereer ik nog, maar ik heb er ook al naar huis gestuurd.”
“Soms moet ik zeggen dat een studio geen repetitieruimte is: het geheel moet af zijn”
Je doet het wel gratis?
“Of ik vraag een fles en als ze tevreden zijn over het resultaat drinken we eentje samen (lacht). Ik kom wel altijd eens luisteren in het repetitiekot. Dan zeg ik ofwel: kom maar, of ik zeg nee, repeteer nog een uur of twintig en dan kom ik nog eens terug. Muziek is noten en maten. Meestal zijn de noten wel goed, maar de maten niet. Als je op café speelt en het is niet strak, dan hoort geen kat het, maar in de studio hoor je alle foutjes.”
Waar haal je voldoening uit?
“Onder meer uit het beheersen van het materiaal. Voor mij gaat het ook om met geluid bezig te zijn. Ik neem ook geluiden op van bomen en planten. Er zijn veel geluiden die de mensen niet kennen, die toch wel heel leuk zijn en waar je veel dingen mee kunt doen. Bijvoorbeeld het geluid van over een ijzeren brug stappen. Ik ben altijd bezig geweest met geluid, en ik vind het ook intrigerend. Overal waar ik ben, kijk ik niet met mijn ogen, maar luister ik wat er te horen valt.”
Het leverde je in 2017 de Ieperse cultuurprijs op.
“Dat had ik niet zien aankomen, maar ik ben er wel trots op, vooral omdat het eens iemand was die achter de schermen werkt. Meestal zijn het de artiesten die de prijzen winnen. Het is toch iets speciaals. Toen ik op de uitreiking een opsomming hoorde van alles wat ik al gedaan had voor Ieperse muzikanten en verenigingen, dan was dat wel indrukwekkend.”
Ben je trots om Ieperling te zijn?
“Ik ben een heel fiere Ieperling. Ik vind dat wij een ongelofelijk mooie stad hebben. Telkens als ik ‘s avonds naar huis rij, passeer ik door de Menenpoort en over de Grote Markt. We hebben alles en het toerisme vind ik een toegevoegde waarde. Als ik kijk naar de Lakenhalle die bijna af is… Dat is toch wel knap, hoor. Ook de horeca vind ik zeer goed, we zijn er enorm op vooruitgegaan. Je hoort dat ook van niet-Ieperlingen. Door mijn carrière bij Barco had ik veel internationale contacten. Als ik ze meenam naar de Grote Markt en naar de Last Post, hoorde ik vaak wauw.”
Hoe kijk je terug op je carrière bij Barco?
“Ik begon als interim en heb 34 jaar lang carrière gemaakt. De laatste jaren was ik lid van het directiecomité, maar vijf jaar geleden heb ik mijn ontslag gegeven. Ik wilde nog eens iets anders doen in het leven. Een vriend van mij was ook net gestorven aan de gevolgen van kanker. Als je minder jaren voor je hebt dan er al gepasseerd zijn, dan zet dat je toch eens aan het denken. Veel mensen waren verbaasd: wat doet die nu? Maar op een bepaald moment moet je durven zeggen: been there, done that. Nu heb ik een consultingbedrijf waarmee ik op mijn gemak nog wat activiteiten doe, voornamelijk begeleiding van start-ups.”
Wie zou je nog graag eens in je studio hebben?
“Paul McCartney? Met zijn Höfner-basgitaartje (lacht). Zelf probeer ik ook basgitaar te spelen. Een beetje jammen en opnemen. Dat zou ik nog zien zitten.”
Wie is Piet Candeel?
Privé
Piet werd geboren op 18 december 1961 in Ieper. Hij is getrouwd met Roos Bauden en vader van Olivier (35), die woont en werkt in Edinburgh.
Loopbaan
Na het Ieperse College begon Piet aan de opleiding officier ter lange omvaart, maar deed in afwachting van zijn legerdienst een interim bij Barco. Na zijn legerdienst kreeg hij bij Barco een vast contract, werkte er 34 jaar en schopte het tot het directiecomité. Vijf jaar geleden gaf hij zijn ontslag. Nu doet hij consulting.
Vrije tijd
Piet heeft sinds 2006 zijn opnamestudio VM Sound en hielp na zijn ontslag vijf jaar in de voedselbedeling. Nu kijkt hij uit naar een nieuwe stap op het vlak van vrijwilligerswerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier